Zoeken

Marokkaans leger beschuldigd van verkrachtingen in Rif-regio

1 juni 2012 - 13:16 - Marokko

©

Mohamed Bouderra heeft dinsdag het Marokkaans leger beschuldigd van verkrachtingen en het verbranden van velden en boerderijen in de Rif-regio tussen 1958 en 1959.

De PAM-Kamerlid van Al Hoceima vertelde dit tijdens een Parlementssessie over het ontwerpwet dat de immuniteit verleent aan Marokkaanse soldaten.

Mohamed Bouderra vreest ervoor dat de geschiedenis zich herhaalt in het Rif-gebied, als de militairen misbruik maken van artikel 7 van deze wet. Herinnerend aan de schendingen van de mensenrechten gepleegd door het Marokkaans leger, pleit Bouderra tegen de tekst dat volgens hem, soldaten zou aanmoedigen om misdrijven te plegen.

De tekst, onlangs voorgelegd aan het Parlement, verleent een strafrechtelijke immuniteit aan soldaten tijdens legeroperaties uitgevoerd in Marokko op bevel van hun meerderen.

Nog steeds volgens de Kamerlid, bezoekt Mohammed VI vaak de rif-regio omdat hij de wonden van de Riffijnen kent, en deze op zijn manier probeert te helen.

Bouddera, ook president van de regio Al Hoceima-Nador-Taounate-Taza, vertelde dit alles in het bijzijn van Abdellatif Loudiyi, minister van Defensie.

Bladna.nl