Zoeken

Fransen leverden chemische wapens in Rifoorlog

11 februari 2013 - 15:03 - Marokko

©

Chemische wapens gebruikt door Spanje in het noorden van Marokko tussen 1921 en 1927, om de Riffijnse opstand te onderdrukken, werden door Frankrijk geleverd. Dat zegt de Marokkaanse historicus en schrijver Rachid Yechouti.

Naast chemische wapens, zoals fosgeen en difosgeen, kreeg het Spaanse leger ook technische en logistieke hulp van Frankrijk tijdens de Rifoorlog. Yechouti vertelde dit tijdens een studiedag over Abdelkrim El Khattabi, op initiatief van Al Alam Al Amazighi op woensdag in Rabat.

De historicus, verwijzend naar documenten van Westerse inlichtingendiensten van toen, stelt dat minstens 300 Spaanse soldaten door Frankrijk waren opgeleid om chemische wapens te gebruiken.

Ook de vliegtuigen gebruikt om de giftige stoffen over het noorden van Marokko te verspreiden, waren in Frankrijk gekocht. Spanje wachtte op de wekelijkse soeks in de Rif, om de samengekomen bevolking te bombarderen met giftig gassen.

In juli had Marokko voor het eerst Spanje officieel aangesproken over chemische wapengebruik in de Marokkaanse Rif tijdens de oorlog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team