Zoeken

Ophef rond bezoek Spaanse minister is Noord-Marokko

14 juli 2012 - 18:41 - Marokko

©

Jorge Fernández Díaz, Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, was woensdag in Marokko zonder dat het Marokkaans bestuurd ervan op de hoogte was. Begeleid door Spaanse verantwoordelijken, werd de komst van de Spaanse minister zwaar bekritiseerd in het noorden van Marokko.

De krant Al Itihad Al Ichtiraki werd als eerste op de hoogte gezet van de aanwezigheid van de Spaanse minister. Het dagblad waarschuwde toen Premier Abdelilah Benkirane, die verrast reageerde.

Jorge Fernández Díaz begaf zich in Nador, Al Hoceima, Bni Bouayach en Tanger, waar hij een een aantal projecten gelanceerd door koning Mohammed VI, bezocht heeft.

Tijdens een bezoek aan de site van de "Slag om Anoual" niet ver van Al Hoceima, waar meer dan 25.000 Spaanse soldaten werden gedood door de mannen van Abdelkrim El Khatabi, verklaarde Jorge Fernández Díaz dat de dood van zijn landgenoten onaanvaardbaar was. Hij weigerde zich uit te spreken over de honderdduizenden slachtoffers van de Spanjaarden en het gebruik van chemische wapens in de Rif.

De Spaanse minister bezocht vervolgens de graven van de Spaanse slachtoffers van de Slag om Anoual in Melilla, waarna hij verklaarde dat de Canarische Eilanden en hun omgeving, tot Spanje behoren.

Zijn bezoek en verklaringen werden beledigend gevonden door minister van Buitenlandse Zaken Saadedine El Othmani, die donderdag de ambassadeur van Spanje in Marokko op het matje heeft geroepen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team