Zoeken

Spanje belooft 100 miljoen euro aan de slachtoffers van de Rif oorlog

21 mei 2011 - 23:11 - Gemeenschap

©

De Spaanse regering heeft toegezegd om de afstammelingen van de Marokkaanse slachtoffers van de Rif oorlog tussen 1921 en 1927 te compenseren tot 2000 euro per afstammeling. Een dergelijke compensatie zal maar liefst 100 miljoen euro aan het Iberische schiereiland kosten.

Volgens het Marokkaanse dagblad "Arifi", ook overgenomen door de Spaanse media, zou een dergelijke vergoeding betrekking hebben op alle afstammelingen van de slachtoffers van chemische wapens, zoals fosgeen en difosgeen dat gebruikt werd door de Spanjaarden in het noorden van Marokko.

Volgens een eerste raming, zouden er bijna 50.000 mensen te compenseren zijn, dit zou overeenstemmen met een bedrag van 100 miljoen euro.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Trinidad Jimenez, bevestigde het gebruik van chemische wapens in Marokko door Spanje, op haar laatste bijeenkomst met haar Marokkaanse ambtgenoot, Taib Fassi Fihri. Trinidad Jimenez heeft ook een formele verontschuldiging aangeboden en kondigde een mogelijke financiële compensatie aan voor de slachtoffers.

In 1912 had Spanje een protectoraat in het noorden van Marokko, met als hoofdstad Tetouan. In juli 1921 hadden de Spaanse troepen (meer dan 50.000 manschappen) een ernstige militaire nederlaag geleden in de Slag van Anoual. Koning Alfonso XIII, gaf de opdracht om chemische wapens te gebruiken om de rif vijand, beschouwd als barbaars, de kop in te drukken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team