Zoeken

Cheb Khaled beschuldigd van verraad, Marokko en Algerije centraal

19 februari 2024 - 10:00 - Cultuur

©

De Algerijnse raï-zanger Cheb Khaled, een icoon met meer dan 40 jaar aan internationale faam, wordt door een deel van zijn volk beschuldigd van verraad. Aanleiding zijn zijn uitspraken over Marokko en zijn banden met de Marokkaanse autoriteiten, met name Koning Mohammed VI.

In een video op sociale media probeert Khaled de gemoederen te bedaren. "Ik blijf een Algerijn," benadrukt hij. "Als ik iemand heb beledigd, was dat niet mijn bedoeling. Ik bied mijn excuses aan." Hij voegt eraan toe dat hij, ondanks alles, Algerije trouw zal blijven: "Niemand kan me uit mijn vaderland ontwortelen. We zijn allemaal broeders en moge God de martelaren genadig zijn."

Lees ook: Cheb Khaled laat "vermeende" zoon arresteren

Al jarenlang is er kritiek vanuit Algerije op Khaled, die in Oran geboren is en getrouwd is met een Marokkaanse vrouw. De zanger heeft een nauwe band met de Marokkaanse elite, inclusief Koning Mohammed VI. Hij bezit ook de Marokkaanse nationaliteit. Dit alles heeft geleid tot een boycot van zijn concerten in Algerije.

In 2019 kwam Khaled onder vuur te liggen vanwege een lied dat hij componeerde voor het Marokkaans voetbalelftal tijdens de Afrika Cup. Ook zijn videoclip voor "Ismouha Beyrouth", waarin de Marokkaanse vlag te zien was, werd door velen in Algerije gezien als een provocatie.

Lees ook: Khaled: "Ik ken koning Mohammed VI sinds hij kroonprins was"

De beschuldigingen van verraad en de boycotcampagne hebben Cheb Khaled diep geraakt. Hij hoopt met zijn excuses de breuk met zijn Algerijnse fans te herstellen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team