Zoeken

Wordt Cheb Khaled door Algerije gestraft?

30 juli 2022 - 15:20 - Cultuur

©

In zijn geboorteland Algerije is Cheb Khaled, koning van de raï-muziek en al meer dan 40 jaar een wereldwijd icoon, naar verluidt het slachtoffer van een boycotcampagne. De vraag is of de zanger wordt gestraft om zijn houding ten gunste van Marokko, het land waar hij vele jaren geleden het staatsburgerschap van kreeg?

Cheb Khaled is bij veel evenementen systematisch afwezig. De laatste afwezigheid betreft de openingsceremonie van de Middellandse-Zeespelen van 2022 in Oran. Het organisatiecomité had volgens Arabische mediabronnen instructies gekregen om de artiest niet in het sportevenement op te nemen, meldt Algérie Focus. De organisatoren nodigden dus Cheb Mami - die beschouwd wordt als Khaled’s meest prominente rivaal voor de titel van Raï Koning - uit voor de slotceremonie van de Mediterrane Sportspelen.

Lees ook: Khaled: "Ik ken koning Mohammed VI sinds hij kroonprins was"

De laatste jaren hebben veel Algerijnen zich gekant tegen Cheb Khaled, die uit Oran komt en getrouwd is met een Marokkaanse. De reden is dat hij dicht bij Koning Mohammed VI staat. Overigens bezit hij de Marokkaanse nationaliteit. In 2019 kreeg hij kritiek van Algerijnen voor een lied dat hij componeerde voor de Marokkaanse nationale ploeg tijdens het Afrika Cup in Egypte.

Lees ook: Khaled zingt voor Marokko en negeert kritiek Algerijnen (video)

Ook kreeg Cheb Khaled kritiek vanwege de aanwezigheid van de Marokkaanse vlag in de videoclip voor zijn nieuwe hommagesingle "Ismouha Beyrouth" ("Haar naam is Beiroet"). Hij gebruikte die single om het Libanese volk te steunen na de dubbele explosie in Beiroet op 4 augustus 2020.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team