21 april 2021 - 12:00 - Wereld
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wil niet langer onderscheid maken tussen ‘westerse’ en ‘niet-westerse’ achtergrond. NRC meldt dat het instituut zich bewust is van de discussie in de samenleving en onder wetenschappers, waardoor de afschaffing volgens hen geen jaren meer zal duren.
Een van de overwegingen hierbij is een aanstaand beleidsadvies door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) waarin de overheid wordt opgeroepen Nederlanders niet langer in te delen in mensen met een westerse en niet-westerse migratie-achtergrond. Volgens de WRR is dat onderscheid niet-wetenschappelijk onderbouwd en roept het ook negatieve associaties op.
De WRR zegt dat de onderverdeling in ’westers’ en ’niet-westers’ een "rangschikking is en geen neutrale nevenschikking". De term ’niet-westers’ zet een groep mensen apart als ’niet van hier’, ook de zogenoemde tweede generatie die in Nederland geboren en getogen is. Bovendien worden vooral landen met een overwegend Europese bevolking gezien als westerse herkomstlanden, maar gelden er opmerkelijke uitzonderingen. Inwoners uit Japan en Indonesië worden bijvoorbeeld als ’westers’ bestempeld, maar mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën Curaçao en Sint Maarten als ’niet-westers’. Het rapport spreekt ook van "een koloniale connotatie".
Op universiteiten wordt er op dit moment discussie gevoerd over de deelname aan de Barometer Culturele Diversiteit van het CBS. Daarmee willen universiteiten de diversiteit onder hun werknemers in kaart brengen en worden werknemers daarom ingedeeld in Nederlandse, westerse en niet-westerse migratieachtergrond. Een deel van de medewerkers vindt dat hiermee een discutabel onderscheid in stand wordt gehouden en de WRR is het hier mee eens.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Racisme in België live op televisie onthuld
Chaos met pelgrimsvluchten in Saoedi-Arabië: Marokko komt met oplossing
Gasleiding Nigeria-Marokko: VS wil meedoen!
Ryanair in Marokko: droom wordt nachtmerrie
Klaas opgelicht door grote liefde, 85.000 euro verdwenen in Marokko
Marokko redt Spanje van totale black-out na massale stroomuitval
Spaans dorp daagt Chefchaouen uit