Zoeken

Advocaat Zahra Boufadiss is afkomst-obsessie beu

20 april 2021 - 17:40 - Wereld

©

Wanneer strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss haar naam intikt in Google, verschijnt de suggesties ’afkomst’ meteen. Mensen vragen ook steevast door wanneer ze de vraag naar haar afkomst beantwoordt met haar geboorteplaats Deventer. "Nee, waar kom je écht vandaan?", willen ze dan weten. Soms tot het obsessionele toe en toch zeggen haar familienaam en afkomst bitter weinig over wie ze is.

Ook wanneer bericht wordt over volksvertegenwoordigers zoals bijvoorbeeld Khadija Arib, wordt altijd benadrukt dat zij de eerste Kamervoorzitter was van migrantenafkomst. Bij Vera Bergkamp en Jesse Klaver, die beide half-Marokkaans zijn, wordt eveneens de origine continu vermeldt, zonder goede bedoelingen. De nieuwe Kamervoorzitter Bergkamp is in social mediaberichten zelfs vergeleken met een nazistische infiltrant omwille van haar afkomst.

"Ook ik ben het product van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader", schrijft strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss in een column gepubliceerd door RTL Nieuws. "Oftewel: een allochtoon. Ik ben een kind van beide culturen. Doordat ik in Nederland geboren en getogen ben, werd ik hier gevormd. Maar de Marokkaanse twist laat zich ook gelden: de jaarlijkse avontuurlijke tocht naar Oujda in onze knalblauwe en volgeladen Mitsubishi-bus, de warme ontvangst door onze familie en zelfs de blauwe maandag dat ik Arabische les had. Het is allemaal onderdeel van wie ik ben en hoe ik in het leven sta".

Toen haar ouders besloten om samen een kind te krijgen, betekende dit ook dat hun dochter over een dubbele nationaliteit zou beschikken. Wettelijk is het onmogelijk om afstand te doen van je Marokkaanse identiteit, en dat wil Boufadiss ook helemaal niet. Het past gewoon bij wie ze is. Tot haar schrik ontdekte ze in 2012, toen ze aangifte deed van een gestolen telefoon, dat ze enkel als ’Marokkaanse’ was geregistreerd, haar Nederlandse nationaliteit was uitgewist. Volgens de gemeente Amsterdam waren haar beide nationaliteiten bij hun bekend, ze begrepen de enkelvoudige registratie bij de politie niet. Langs haar kant zegt de politie dat zij hun informatie rechtstreeks uit het gemeenteregister halen. Als de politie enkel de niet-Nederlandse registreert, lijkt het erop dat ze etnisch profileren.

Ook bij de Belastingdienst was de dubbele nationaliteit jarenlang een officieel selectiecriterium. Mensen met een dubbele nationaliteit werden harder aangepakt, wat tot een ware klopjacht leidde, met desastreuze gevolgen. De obsessie met afkomst kan dus ook leiden tot systematische overheidsdiscriminatie. Zahra roept op om te beginnen met een ban van het vreselijke woord allochtoon. "Ik begin bij mezelf, ik ga ’m nooit meer gebruiken. Beloofd: in deze column was het voor het allerlaatst. Boufadiss wordt vanzelf een oer-Nederlandse naam."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team