Zoeken

Spanje: demonstraties tegen racistisch geweld na moord op Marokkaan

29 juni 2021 - 19:40 - Wereld

©

De racistische aanvallen op Marokkanen in het zuiden van Spanje nemen zienderogen toe. Omdat de lokale autoriteiten van de Spaanse provincie Murcia zelfs na de moord op Younes Bilal van 13 juni nog steeds de ernst van de zaak niet in lijken te zien, hebben migrantenverenigingen afgelopen vrijdag een demonstratie gehouden. Ook in de stad Cartagena staan twee betogingen gepland.

Na de dood van Bilal in het plaatsje Mazzaron zijn er nog twee haatmisdrijven tegen Marokkanen aan het licht gekomen die plaatsvonden in het zuidoosten van Spanje. In Alhama de Murcia is de 22-jarige Marokkaan Mimoun Koutaibi op 5 juni tijdens zijn werkzaamheden als automonteur voor het bedrijf Primafrio zwaar mishandeld. Zijn familie heeft tegenover de Spaanse krant El Pais verklaard dat hij twee maal op zijn rug en een maal op zijn hoofd is geslagen met een ijzeren staaf. Momenteel ligt Koutaibi in coma in het Virgen de Arrixaca-ziekenhuis. De familie is verbijsterd over het gebrek aan aandacht voor de zaak.

Lees ook: Marokkaan vermoord in Spanje, dader wilde alle "Moren" doden

Ze hebben bij de Guardia Civil kenbaar gemaakt dat de aanvaller heeft gehandeld vanuit een racistisch motief. "Blijkbaar heeft de baas zijn aanvaller ontslagen en gezegd: ’De Arabier werkt beter dan jij’," vertelt de familie. De dader zou Mimoun hebben aangevallen uit rancune over zijn ontslag. Het hele incident zou zijn vastgelegd door de videocamera’s van het bedrijf. Het is niet bekend of de dader is aangehouden.

Daarnaast is op dinsdag 22 juni een 40-jarige Marokkaan neergestoken in Cartagena. In dit geval is de plaatselijke politie wel een onderzoek gestart om de dader op te sporen en te achterhalen wat het motief was voor deze aanval. Het slachtoffer is na de aanval behandeld in het Sint-Luciaziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de gemeente is uit het onderzoek nog niet gebleken dat het ging om een racistische aanval.

Omdat de autoriteiten in het geval van deze twee mishandelingen, in tegenstelling tot de moord op Younes Bilal, niet willen spreken van racistische aanvallen, hebben maatschappelijke organisaties het initiatief genomen om demonstraties te organiseren die de Spaanse politici moeten doordringen van de ernst van de zaak en ze aan moeten zetten tot actie. In de regio Murcia wonen 222.000 migranten die voornamelijk afkomstig zijn uit Noord-Afrika en Ecuador.

Volgens een NGO-coördinator in Murcia is er een voedingsbodem gekweekt voor racistische aanvallen door de extreemrechtse partij Vox die tijdens de afgelopen verkiezingen de meerderheid van de stemmen heeft gekregen in de regio.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team