Zoeken

Brusselse schepen Sihame Haddioui slachtoffer seksueel geweld

22 mei 2022 - 16:20 - Wereld

©

De naam van schepen Sihame Haddioui ligt sinds maandag op ieders lippen in de gemeente Schaarbeek. Als lid van de partij Ecolo en schepen van Gelijke Kansen en Gendergelijkheid, heeft zij bij het Brusselse parket klacht neergelegd tegen haar collega van de partij DéFI, de schepen van Begroting Michel De Herde, wegens seksisme en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De gebeurtenissen zouden hebben plaatsgevonden in oktober 2021, tijdens een openbare vergadering van de gemeenteraad. Volgens RTBF heeft Michel De Herde, toen de twee tijdens de vergadering naast elkaar zaten, seksuele toespelingen hebben gemaakt en over haar dijen hebben gewreven. Burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) heeft ervoor gezorgd de twee niet meer op dezelfde banken zouden zitten, maar de spanning tussen hen was zo intens dat Haddioui besloot niet meer deel te nemen aan de wekelijkse bijeenkomsten.

Lees ook: Hafsa El-Bazioui eerste Belgische schepen met hoofddoek

Michel De Herde reageert zeer verbaasd op de klacht, die hij naar eigen zeggen niet begrijpt. "Niets van wat mevrouw Haddioui beschrijft is gebeurd. Het zijn verzonnen beschuldigingen. Ik ben op de hoogte van de feiten waarvan ik word beschuldigd, maar het zijn pure verzinsels, die zich nergens anders hebben voorgedaan dan in haar verbeelding. Natuurlijk zal ik mijn eer tot het einde verdedigen. Ik heb al een advocaat onder de arm genomen".

Volgens De Herde, die sinds 1995 wethouder is, liggen de motieven van zijn collega elders en heeft het niets te maken met wat ze beschrijft. "Ik zie twee redenen. De eerste klacht die tegen mij werd ingediend bij de burgemeester dateert van eind februari, een paar dagen na onze begrotingsmarathon. Ik was op dat moment hard tegen iedereen met betrekking tot de kredietaanvragen en in het bijzonder tegen haar. Met deze klacht, wil ze wraak zoeken of me bang maken. De andere reden? Misschien vindt ze dat ik te veel plaats inneem binnen de moslimgemeenschap van Schaarbeek, de Belgisch-Marokkaanse gemeenschap. Ze wil mijn naam besmeuren, misschien om aan populariteit te winnen," zegt Michel De Herde.

Lees ook: Kauthar Bouchallikht: "Apart zitten mannen vrouwen bevrijdend"

De zaak zorgt voor opschudding in heel België. Vincent Vanhalewyn, eerste schepen en Ecolo-leider van Schaarbeek, bevestigt de klacht en zegt aan RTBF dat hij achter zijn collega Sihame Haddioui staat. "Ze heeft mijn volledige steun en het is belangrijk dat slachtoffers zich in alle veiligheid kunnen uiten. Op Twitter prees medevoorzitter van Ecolo, Rajae Maouane, schepen Haddioui voor haar moed. "Het is belangrijk dat alle slachtoffers zich vrij kunnen uitspreken en dat er naar hen wordt geluisterd". Ook de Brusselse regionale parlementsleden Margaux De Ré (Ecolo) en Leila Agic (PS), betuigden op Twitter hun steun aan hun "vriend" Sihame Haddioui. "Als vrouwelijke politici hebben wij de plicht om ons uit te spreken wanneer wij slachtoffer worden, voor iedereen die niet de middelen of de kracht heeft om dat te doen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team