Zoeken

Brusselse Nisrine slachtoffer racisme: politie weigert klacht

18 juni 2021 - 17:00 - Wereld

©

De 19-jarige Nisrine uit Brussel werd het slachtoffer van een racistische aanval en een poging tot moord in Ninove, in de buurt van de winkel waar ze werkt. De jonge vrouw probeerde een klacht in te dienen op het politiebureau van Ninove, maar dat bleek zo moeilijk te zijn dat ze besloot klacht in te dienen in Laken, waar ze woont.

De Brusselse Nisrine is een jonge moslima met een hoofddoek, die in Ninove werkt als kassierster in een winkel. De jonge vrouw vertelt dat ze eerst verbaal werd aangevallen door een man van in de vijftig achter het stuur van zijn auto op een parkeerplaats dicht bij de winkel waar ze werkt. "Hij begon me te beledigen: ’vuile hoer’, ’slet’, ’doe je sluier van je hoofd’, ’rot op’..." legt ze uit. Toen ze niet reageerde spuugde de man in haar gezicht, meldt Le Soir.

Na de aanval wilde Nisrine voorkomen dat de situatie een ernstiger wending zou nemen en vertrok richting de parkeerplaats van de winkel. Op dat moment besefte ze dat haar aanvaller, die nog steeds in zijn auto reed, achteruit op haar inreed. "Ik viel op mijn rechterzij. Ik was zo geschokt en had zoveel pijn dat ik hem niet heb zien gaan," zegt ze. Ze werd in het gezicht geraakt en heeft ook blauwe plekken op haar arm en knie. Desondanks ging Nisrine geschokt verder met haar dagtaak, voordat zij de ernst van de feiten inzag.

Lees ook: Geen excuses voor Hassan die voor ogen zoontje door Haagse politie werd mishandeld

Nisrine besloot de volgende dag naar het politiebureau van Ninove te gaan, vergezeld van haar vader, om een klacht tegen de man in te dienen. Maar volgens de jonge vrouw werd ze zeer slecht behandeld. Ze hekelt met name het feit dat de politieambtenaren haar klacht niet in behandeling wilden nemen zolang zij niet beschikte over een medisch attest voor haar verwondingen, hetgeen echter geen vereiste is voor het indienen van een klacht. "Ze zeiden dat ik terug moest komen met iemand die Nederlands sprak, want mijn vader sprak hen in het Frans aan. Ik antwoordde in het Nederlands. En de politieman herhaalde wat hij in het Nederlands had gezegd," zegt Nisrine, die uiteindelijk besloot het politiebureau te verlaten.

Nisrine en haar vader hebben een klacht ingediend op het politiebureau van Laken, waar zij wonen. "Ze hebben echt naar ons geluisterd," zegt Nisrine. De klacht werd geregistreerd als "poging tot moord" en "racisme", aldus het Brusselse parket, dat aangeeft dat een eventueel onderzoek bij het parket van Gent ingediend zal worden aangezien de feiten zich in Ninove hebben afgespeeld.

Le Soir herinnert eraan dat 50% van de klachten bij het Comité P ingediend worden wegens "tekortkomingen in de uitvoering van de opdracht", d.w.z. de slechte uitvoering van taken door politieambtenaren.

Bladna.nl