Zoeken

Marokko grootste leverancier van arbeidskrachten in België

15 mei 2023 - 18:00 - Wereld

©

Marokko staat bovenaan de top 5 van grootste leveranciers van arbeidskrachten op de Belgische arbeidsmarkt, waar er ernstige tekorten zijn in bepaalde sectoren.

Buitenlandse arbeidskrachten om Belgische bedrijven te redden... Dat is de keuze die veel Belgische bedrijven hebben gemaakt. Het percentage buitenlandse werknemers was 14,8% in 2021 en 12,6% in 2017. Met 9% was Marokko de grootste leverancier van arbeidskrachten op de Belgische arbeidsmarkt vorig jaar, schrijft Acerta, een Belgische organisatie die actief is op het gebied van HR-dienstverlening en maandag een rapport over dit onderwerp publiceerde.

Lees ook: Duitsland wil Marokkaanse arbeidskrachten aantrekken

Na Marokko volgen Frankrijk (8,2%) en Nederland (7,3%). Op de vierde plaats staat Roemenië (7%). Polen (5,6%) maakt de top 5 compleet. Deze buitenlandse arbeidskrachten vertegenwoordigen 15% van de actieve bevolking zonder de Belgische nationaliteit.

Lees ook: Spaanse hotels willen Marokkanen aanwerven

Buitenlanders werken in België voornamelijk in de de transport- en logistieksector (25,7%), de voedingssector (21,1%), de horeca (18,8%) en de bouwsector (17,8%). Naast het opvullen van vacatures, "hebben onderzoeken herhaaldelijk aangetoond dat diversiteit gunstig is voor de sfeer en creativiteit op de werkvloer", concludeert Acerta. Het percentage Belgische werknemers is 84,2%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team