Zoeken

Brein aanslag Asni-Marrakech aan Marokko uitgeleverd

16 oktober 2021 - 12:40 - Wereld

©

Midden in de Algerijns-Franse crisis, heeft Frankrijk besloten Abdellatif Ziad, het brein achter de aanslag op het Atlas Asni hotel in Marrakech in 1994, aan Marokko uit te leveren.

De Franse autoriteiten werken aan de uitzetting naar Marokko van Abdellatif Ziad, die ervan beschuldigd wordt samen te werken met de Algerijnse inlichtingendienst en ook de belangrijkste aanstichter te zijn van de terreuraanslag op het Atlas-Asni hotel in Marrakech in 1994, meldt Assabah. Het Algerijnse regime werd schriftelijk op de hoogte gesteld van dit besluit.

Lees ook: Brein aanslagen Casablanca krijgt 25 jaar gevangenisstraf

Ziad, een voormalig lid van de beweging Jeunesse islamiste, was vanuit Marokko naar Frankrijk gevlucht. In 1984 werd hij door Frankrijk het land uitgezet. Hij vestigde zich in Libië en verhuisde vervolgens naar Algerije, waar hij een groep strijders oprichtte in opdracht van de Algerijnse inlichtingendiensten. Deze zouden hem gebruikt hebben om de stabiliteit van Marokko te ondermijnen. Er werden verschillende pogingen verijdeld om wapens het koninkrijk binnen te smokkelen via de Algerijns-Marokkaanse grens.

Lees ook: Franse daders aanslag hotel Asni in Marrakech willen uit dodencel

Ziad begaf zich naar Parijs waar hij infiltreerde in organisaties van het Front islamique du salut (FIS). Vanuit de metropool zou hij, op bevel van de Algerijnse autorititen, acties tegen Marokko hebben geleid, waaronder de aanslag op het hotel Atlas-Asni in Marrakech. Hij werd daarvoor tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan vier jaar voorwaardelijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team