Zoeken

Marokko: opnieuw daling brandstofprijzen

10 januari 2024 - 09:00 - Economie

©

In Marokko is er sprake van een welkome ontwikkeling voor autobezitters: een lichte daling in de brandstofprijzen.

Sinds maandag 8 januari betalen Marokkaanse automobilisten minder voor brandstof, met een afname van ongeveer 6 centimes per liter voor diesel en ongeveer 9 centimes voor benzine.

Lees ook: Stijging brandstofprijzen is raadsel in Marokko

Deze prijsverlaging is te danken aan de voortdurende daling van de olieprijzen op de internationale markten. In sommige steden zullen de prijsdalingen echter minder voelbaar zijn vanwege hogere transportkosten en afstanden. Eind december bedroeg de prijs voor diesel ongeveer 13,33 dirham per liter, terwijl benzine rond de 14,52 dirham per liter kostte.

Deze daling komt als een opluchting te midden van de recente prijsstijgingen. Het kabinet van premier Aziz Akhannouch heeft sinds 2022 financiële steun verleend aan transporteurs in diverse categorieën, waaronder taxi’s, bussen, vrachtwagens en tractoren, om de impact van de hoge brandstofprijzen te verzachten. Deze steun bedraagt meer dan 5 miljard dirham.

Lees ook: Goedkopere olie, duurdere benzine: de Marokkaanse paradox

Om de prijsstijgingen verder te matigen, stelt Houssine El Yamani, de algemeen secretaris van de Nationale Unie van Petroleum- en Gasindustrieën van de CDT, voor om de liberalisering van brandstofprijzen tijdelijk op te schorten. Dit zou moeten doorgaan totdat er eerlijke concurrentievoorwaarden zijn vastgesteld. Hij bepleit ook de heractivering van de activiteiten van de Marokkaanse raffinaderijmaatschappij Samir, een herziening van de belasting op brandstoffen om deze in lijn te brengen met internationale standaarden, en een modernisering van het regelgevingskader voor de oliesector, inclusief de oprichting van een nationale energieagentschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team