Zoeken

Brahim Ghali valt Marokko opnieuw aan

16 augustus 2023 - 21:00 - Marokko

©

Brahim Ghali, president van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR), waarschuwde maandag voor het vijandig beleid van Marokko in de regio, verwijzend naar de samenwerking van het koninkrijk met Israël.

"Niemand kan tegenwoordig negeren dat het gevaar van het vijandig beleid van de Marokkaanse bezetter niet alleen beperkt blijft tot de steun aan criminele bendes en terrorisme, maar verder gaat door twijfelachtige allianties te smeden met expansieve koloniale machten om subversieve agenda’s te promoten die de vrede en veiligheid in de hele regio bedreigen", zei Brahim Ghali tijdens de 11e zomerschool voor leiders van het Polisario Front en de SADR in Boumerdes, Algerije.

Lees ook: Brahim Ghali: "Marokko verzwijgt zijn menselijke en materiële verliezen"

De leider van het Polisario Front riep de volkeren van de regio op "zich samen en verantwoordelijk te mobiliseren om een einde te maken aan deze (Marokkaanse) plannen die gericht zijn op een zeer brute exploitatie van hun rijkdom". Hij herinnerde aan de hervatting van de gewapende strijd, "als reactie op de barbaarse praktijken (van Marokko) tegen de Sahrawi-burgers" en "veroordeelde krachtig de blokkade tegen het Sahrawi-volk in de bezette gebieden en in Zuid-Marokko". Hij riep de Verenigde Naties op "onmiddellijk in te grijpen om een einde te maken aan deze flagrante schendingen van de mensenrechten".

Bovendien verzocht Brahim Ghali de Minurso om haar verantwoordelijkheden te nemen en het zelfbeschikkingsreferendum te organiseren, "in overeenstemming met het Afrikaanse regelingsplan van 1991, het enige door beide partijen in het conflict ondertekende en door de Veiligheidsraad goedgekeurde akkoord". Brahim Ghali riep ook op tot een verantwoordelijkheidsactie van de Afrikaanse Unie (AU) om "een einde te maken aan de flagrante schending door het Koninkrijk Marokko van zijn oprichtingsakte".

Lees ook: Algerije-Sahara: Marokko heeft "een onacceptabele drempel" overschreden

"Ook de Europese Unie is verplicht zich te houden aan de bepalingen van het internationaal recht en het internationaal humanitair recht in de Westelijke Sahara, en de uitspraken van het Europees Hof van Justitie te respecteren die de nietigheid van elke overeenkomst met het Koninkrijk Marokko over de bezette gebieden van de Westelijke Sahara bepalen, daarbij aangevend dat het om twee aparte en verschillende landen gaat", voegde Ghali toe. Hij bedankte tevens de Algerijnse regering en het Algerijnse volk voor het hosten van deze zomerschool, en voor hun steun aan de Sahrawi-zaak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team