Zoeken

Boycot raakt McDonald’s en KFC hard in Azië en Europa

26 mei 2024 - 23:00 - Economie

©

De Amerikaanse fastfoodketens McDonald’s en KFC worden hard getroffen door een boycot in West-Azië en Europa. De boycot is een reactie op de beschuldiging dat de fastfoodketens de Israëlische inval in de Gazastrook steunen.

Sinds de verrassingsaanval van Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende Israëlische militaire operatie, wordt McDonald’s ervan beschuldigd de Israëlische strijdkrachten te steunen. In Israël verdeelde een McDonald’s-franchise die wordt beheerd door Alonyal Limited, 12.000 maaltijden aan Israëlische soldaten en ziekenhuizen die zwaar getroffen waren door de aanval. Deze actie wekte woede in de wereld.

Lees ook: Samenwerking FRMF en McDonald’s wekt woede in Marokko

"Franchises in Turkije, Egypte, Jordanië, Libanon en de Golfstaten hebben verklaringen afgegeven waarin ze afstand nemen van de acties van hun Israëlische tegenhangers", meldde de Washington Post. Boycotcampagnes tegen de Amerikaanse merken werden gelanceerd. Veel moslims in de regio hebben hun consumptiepatroon veranderd sinds het begin van het conflict, waardoor de vraag naar fastfood van Amerikaanse retailers is gedaald.

De boycot treft McDonald’s en KFC in West-Azië en Europa. "Iedereen is geraakt, dat is iets wat veel mensen niet beseffen. Niet alleen westerse merken, iedereen is geraakt door het conflict na 7 oktober", aldus Brandon Guthrie, medeoprichter en managing partner van Shatranj Capital Partners, in een podcast met Michael Halen, Senior Analyst bij Bloomberg Intelligence. "Toch was de impact op McDonald’s en Starbucks aanzienlijk groter, omdat ze meer aanwezig waren in Egypte, Jordanië en Marokko."

Lees ook: McDonald’s: boycot in Arabische landen doet pijn

McDonald’s heeft nog niet bekendgemaakt hoeveel omzet het in het vierde kwartaal is misgelopen. In februari zei CEO Chris Kempczinski tijdens een conference call dat de "grootste impact" in West-Azië was, en dat er ook een impact zou zijn in moslimlanden zoals Indonesië en Maleisië. De boycotten hebben ook enkele KFC-franchises in Zuidoost-Azië getroffen. In Maleisië moesten meer dan 100 KFC-vestigingen tijdelijk sluiten. De Maleisische operator QSR Brands Holdings Bhd. benadrukte dat het meer dan 18.000 medewerkers in het land heeft, waarvan ongeveer 85% moslim is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team