5 maart 2025 - 18:00 - Economie
Steeds meer mensen roepen op tot een boycot van Amerikaanse producten als reactie op de importheffingen van 25% die Donald Trump heeft ingesteld op Europese, Chinese en Canadese producten. Ook in Marokko wordt deze oproep steeds vaker gedeeld op sociale media.
De boycot is vooral gericht tegen bedrijven als Tesla, Coca-Cola, Kraft, Walmart, KFC, McDonald’s en Starbucks. In Europese supermarkten wordt de boycot uitgebreid naar merken als Pepsi, Heinz, Uncle Ben’s, Lays, Kellogg’s, Mars, Wrigley’s en Freedent.
Lees ook: Amerikanen zoeken nieuw leven in Marokko
Het Noorse bedrijf Haltbakk Bunkers heeft aangekondigd geen brandstof meer te leveren aan Amerikaanse marineschepen. Deze beslissing wordt door veel internetgebruikers toegejuicht, maar is ook controversieel. De Noorse minister van Defensie, Tore Sandvik, heeft verklaard dat deze maatregel niet in lijn is met het regeringsbeleid en dat Amerikaanse troepen de nodige voorraden en steun zullen blijven ontvangen. De president van Haltbakk Bunkers, Gunnar Gran, noemt het een "morele" beslissing en wijst erop dat zijn bedrijf sinds het begin van de oorlog in Oekraïne ook geen Russische schepen meer bevoorraadt.
Ook in Zwitserland wordt opgeroepen tot een boycot van Amerikaanse producten. "Het kopen van Amerikaanse producten in deze tijd staat gelijk aan het steunen van de poging van Rusland om zijn Europese broeder te verpletteren", zegt Hube Anderson, lid van een Facebookgroep die zich inzet voor de boycot. Jacob Zulinski, een ander lid van de groep, hoopt de Amerikaanse beurs "enkele dagen in het rood te duwen". Zo hoopt hij dat "Trump zich realiseert dat het niet de moeite waard is om zaken te doen met Poetin".
Lees ook: Elon Musk haalt zich woede van moslims op de hals
De boycot van Amerikaanse producten is een uiting van solidariteit met de getroffen landen en een protest tegen het protectionistische beleid van Donald Trump. Het is nog onduidelijk hoe effectief de boycot zal zijn, maar het laat zien dat de handelsoorlog steeds meer mensen raakt.
Ontvoering Zwitserse in Niger: link met lot Marokkaanse truckers?
Marokko profiteert van trend: binationals kiezen voor Botola Pro
Passagiers boos: Tarifit geweigerd op luchthaven Nador
Nederlander bij Marokkaanse grens gepakt met 45 kilo hasj
Koning Mohammed VI terug in Rabat voor gespannen ministerraad
Nederlandse ambassadeur in Driouch
Tanger trekt opnieuw grote internationale speler aan
Nieuwe projecten goed voor tientallen banen in Noord-Marokko
Experts: brandstof in Marokko veel te duur
Britse bankgigant wil zich in Marokko vestigen
Trump-taks: handelsoorlog jackpot voor Marokko?
Tesla vestigt zich in Marokko met mega fabriek
Marokko onder druk door Europese CO2-plannen
Spaanse veehouders in de problemen na verlies Marokkaanse markt