Zoeken

Binter vliegt opnieuw naar Marokkaanse Sahara ondanks dreigementen Polisario

5 februari 2022 - 12:20 - Marokko

©

Binter neemt de waarschuwingen en dreigementen van de Polisario tegen haar vliegtuigen niet ernstig. De Spaanse luchtvaartmaatschappij hervat de vluchten naar Laayoune en Dakhla vanaf 7 februari, de dag waarop het Marokkaanse luchtruim officieel wordt geopend.

Nog deze week heeft het Polisario gedreigd Binter militair aan te vallen als het de regelmatige vluchten van de Canarische Eilanden naar Laayoune en Dakhla niet stopzet, aldus Al Ahdath Al Maghribia.

Lees ook: Polisario bedreigt Binter na hervatting vluchten naar Laayoune en Dakhla

Na de aankondiging van de heropening van het Marokkaanse luchtruim, besloot de Spaanse luchtvaartmaatschappij de vluchten naar de twee steden in de Sahara, Laayoune en Dakhla, te hervatten. Dit is een bron van ergernis voor de Polisario. Een van de militaire leiders van de onafhankelijkheidsbeweging, Taleb Ammi Deh, kondigde in november aan dat de Polisario aanvallen zou ondernemen voorbij de "muur van schaamte" tegen alle soorten doelwitten, vanuit de lucht, op zee en op het land.

"De bliksemaanval van januari jongstleden in het gebied van Guerguerat was slechts een waarschuwing dat wij over de capaciteit beschikken om ons rechtstreeks op het doelwit te richten... Het is slechts een kwestie van tijd wanneer wij een aanval zullen doen op de Marokkaanse aanwezigheid", verklaarde Ammi Deh toen. Hij riep buitenlandse bedrijven, vooral Spaanse, op om de Sahara te verlaten. In augustus schreef de Spaanse afgevaardigde van de Polisario, Abdullah Arabi, een brief aan de directie van Binter waarin hij eiste dat de luchtvaartmaatschappij "onmiddellijk" zou afzien van alle activiteiten die verband houden met het hervatten van vluchten naar de Sahara. Anders zou de onafhankelijkheidsbeweging de zaak aanhangig maken bij het Europese hof.

Lees ook: Polisario hekelt hervatting vluchten Canarische Eilanden-Laayoune

De Spaanse politicoloog Pedro Ignacio Altamirano verklaarde in een door Europa Press gepubliceerd artikel: "De provocaties van de gewapende milities van de Polisario hebben alleen maar tot doel een wig te drijven tussen de koninkrijken Spanje en Marokko, wat het Algerijnse militaire regime ten goede komt".

"In de strijd tegen separatisme en terrorisme kan Spanje bogen op een lange ervaring en het zijn niet de separatisten of de Polisario-terroristen (die vele Spaanse vissers hebben gedood) die de Spaanse autoriteiten zullen dwingen concessies te doen", voegde Altamirano eraan toe. Hij verzocht de Spaanse regering alle Polisario-criminelen die in Spanje aanwezig zijn en beschuldigd worden van schendingen van de mensenrechten, voor de rechter te brengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team