Zoeken

Bewapening: Marokko grootste klant van Frankrijk in Afrika

14 juli 2021 - 19:40 - Marokko

©

Marokko is nu de belangrijkste klant van Frankrijk in Afrika op het gebied van wapenaankopen en heeft daarmee Algerije onttroond. Dat blijkt uit het jaarverslag over de wapenexport in 2020, dat het Franse ministerie van Defensie naar het parlement heeft gestuurd.

Met bestellingen ter waarde van 425,9 miljoen euro, is Marokko de belangrijkste klant van Frankrijk in Afrika geworden. Algerije, dat tot nu toe deze positie bekleedde, staat op de 3ᵉ plaats met 41,1 miljoen euro. De andere landen in de top vijf zijn Senegal op plaats 2 met 217,2 miljoen euro aan orders, Kameroen en Ivoorkust.

Lees ook: Spanje verkocht voor 12,5 miljoen euro wapens aan Marokko in 2020

Op mondiaal niveau klimt Marokko naar de 3ᵉ plaats in de rangschikking, achter Saudi-Arabië (703,9 miljoen euro) en de Verenigde Staten (433,6 miljoen euro). Volgens het jaarverslag over de wapenexport in 2020, blijven Europese landen de belangrijkste klanten van Frankrijk.

Vorig jaar ontving Frankrijk voor 4,9 miljard euro aan orders. In 2019 was dat nog 8,3 miljard euro. De Franse wapenverkoop is in het afgelopen jaar dus flink gedaald. Het ministerie van Defensie rechtvaardigt deze daling vooral door de coronapandemie. Frankrijk heeft niettemin zijn derde plaats op de wereldranglijst behouden. Het staat voor op China en Duitsland en net achter de Verenigde Staten en Rusland.

Afrika nam vorig jaar 16% van het totaal aantal geplaatste orders voor zijn rekening, na de Eurozone (25%), het Nabije en Midden-Oosten (24%) en Azië-Oceanië (22%).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team