Zoeken

Aanvallen op Smara: belastend bewijs tegen Polisario

2 november 2023 - 20:00 - Marokko

©

De raketten die zondag zijn gebruikt bij aanvallen op burgers in Smara, in de Marokkaanse Sahara, zouden van de Russische modellen Katioucha of Grad zijn, vergelijkbaar met die welke door de Polisario-milities zijn gebruikt tegen de Marokkaanse strijdkrachten.

Volgens het forum FAR-Maroc, dat betrouwbare bronnen citeert, is de aard van de gebruikte raketten in de aanval op Smara voldoende om de verantwoordelijkheid van het Polisario Front aan te tonen. "Deze raketten zijn van dezelfde aard als die welke door het Polisario worden gebruikt tegen de verdedigingslinie sinds het front eenzijdig een einde heeft gemaakt aan het staakt-het-vuren," schrijft het forum.

Lees ook: Polisario probeert aanval op Smara te rechtvaardigen

Deze 122 mm raketten, met een gemiddeld bereik van 15 tot 40 kilometer, zijn "ongetwijfeld modernere en geavanceerdere modellen, ontvangen door het Front van zijn Iraanse bondgenoten, de sponsors van terrorisme, via Hezbollah, en met Algerijnse logistieke steun. Het bereik en het fragmenterende karakter van deze explosieven getuigen van een evolutie van de capaciteiten van de terroristische milities van het Polisario", vervolgt het forum.

Deze aanval op Smara toont de wens van het Polisario om te laten weten dat er een gewapend conflict is in de Sahara. "Na 900 communiqués over militaire offensieven, waarvan slechts enkele daadwerkelijk plaatsvonden langs de Marokkaanse verdedigingsmuur, zonder enig resultaat of schade aan de koninklijke strijdkrachten, stond het Polisario onder druk van de kampen (van Tindouf in Algerije)", analyseert forum FAR-Maroc.

Lees ook: Smara: Marokko waarschuwt, "aanvallen zullen niet onbestraft blijven"

De permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Natie, Omar Hilale, verklaarde maandag in New York dat deze "daad van oorlog niet ongestraft zal blijven". De daders van deze aanval "zullen hun juridische en politieke verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik heb het niet alleen over degenen die deze aanvallen hebben gepleegd, maar ook over degenen die erachter zitten. Degenen die hen onderdak bieden, die hen raketten, Katioucha’s of mortieren leveren", zei hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team