Zoeken

België: minderjarige Marokkaanse migranten vertellen over leven op straat

25 januari 2022 - 11:40 - Wereld

©

Marokkaanse niet-begeleide minderjarige migranten in België blijven meestal onder de radar en krijgen dus ook geen begeleiding. Sommige van hen zijn nog zeer jong en leven vaak op straat, zoals rond het Brusselse Zuidstation. Verslaggever en fotograaf Yassine Atari sprak met enkelen van hen voor VRT NWS.

Marokkanen kunnen in België in principe geen asiel krijgen. De weinigen die toch een aanvraag indienen krijgen doorgaans een negatief antwoord. De straatkinderen uit Marokko zijn zich hiervan bewust en vragen daarom geen hulp aan. Een groot deel van hen leefde in Marokko ook al op straat. Ze vertrokken uit het koninkrijk in de veronderstelling dat ze in België makkelijker aan werk zouden komen. Velen van hen willen zelfs hun achtergebleven familie helpen. De jongens dwalen rond van stad tot stad op zoek naar werk. Hun leven is vaak ellendig, maar toch willen ze niet terug: "In Marokko verdien ik 10 euro per week, hier 50 euro per dag", legt één van hen uit.

Lees ook: Samid uit Marokko getuigt over eenzame vlucht naar België

Ook de 16-jarige Akram uit Marokko slaapt nu al twee maanden op straat in de buurt van het Zuidstation. Hij vertelt dat het ‘s nachts gevaarlijk is en verder is het er ook smerig. Het blijkt een onmogelijke opgave om de plek netjes te houden. "Ik heb hier ook al veel meegemaakt", vertelt hij. "Ze hebben 220 euro van me gestolen. Toen ik aan het slapen was. Ik weet niet wie het genomen heeft." Akram wordt emotioneel van het gesprek. Hij zegt dat hij nog veel wil delen maar het wordt hem te veel.

In Brussel leven naar schatting 200 à 250 minderjarige vreemdelingen, maar er zijn maar vijf opvangplaatsen beschikbaar bij jeugdorganisatie SOS Jeunes voor deze doelgroep. Houssam Mahla van Sos Jeunes zegt dat ze sinds de start van hun team in april, ongeveer 200 Maghrebijnse straatjongeren hebben ontmoet. "Die vijf plaatsen zijn een godsgeschenk, maar hoe kies je aan wie je die plaatsen geeft wanneer er zo veel jongeren zijn die op straat leven?"

Lees ook: Ayoub is tot alles bereid om naar Spanje te gaan

Zij collega Sophie vindt dat er vooral nood is aan een pré-opvang. "Een plek waar de jongeren kunnen overnachten. Daar kunnen we hun vertrouwen winnen en medische en psychologische steun geven. Alleen zo kunnen we stap voor stap aan een traject werken om ze van straat te halen en in een opvangcentrum en op school krijgen."

Klik hier om de reportage te bekijken

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team