Zoeken

Belgische Universiteit doet aangifte tegen studentenmoskee

9 december 2023 - 22:30 - Wereld

©

Een Belgische universiteit heeft actie ondernomen tegen een studentenmoskee na een lezing waarin seksistische uitspraken werden gedaan.

Tijdens een lezing in de moskee van de International Muslim Student Association Leuven (IMSAL) maakte spreker Adam El M’Rabet controversiële opmerkingen, waaronder dat een vrouw zonder hoofddoek nooit een rolmodel kan zijn. El M’Rabet richtte zich ook kritisch op feministen en leerkrachten.

Lees ook: Schrijver Fouad Laroui verdacht van seksuele intimidatie op universiteit Amsterdam

De Katholieke Universiteit Leuven heeft een klacht ingediend bij het Vlaams Mensenrechteninstituut over de uitspraken. Een woordvoerder verklaarde dat de uitspraken niet overeenkomen met de waarden van de universiteit. De universiteit heeft gevraagd om de uitspraken te onderzoeken en is zelf in gesprek gegaan met IMSAL, de organisatie die verantwoordelijk is voor de studentenmoskee en de lezing organiseerde.

IMSAL, een onafhankelijke organisatie, bevindt zich in een gebouw van de universiteit. De KU Leuven stelt dat ze ruimtes beschikbaar stelt voor religieuze en culturele activiteiten van studenten- en personeelsgemeenschappen, mits deze voldoen aan bepaalde principes zoals openheid en respect voor mensenrechten.

Lees ook: Universiteit Antwerpen neemt maatregelen na uitspraken over Marokkanen

De universiteit heeft IMSAL gevraagd zich publiekelijk te distantiëren van de uitspraken, een intern onderzoek te starten en de opname van de lezing van hun YouTube-kanaal te verwijderen.

Bladna.nl