Zoeken

"Niet de islam is aan vernieuwing toe, maar de Moslimexecutieve"

18 december 2020 - 15:40 - Wereld

©

Stijn Ledegen, een moslim uit Aalst, lanceerde een petitie om het ontslag, de vernieuwing en de reformatie van de moslimexecutieve van België te vragen. De initiatiefnemers van de petitie zijn van mening dat de moslimexecutieve de moslimgemeenschap in België niet vertegenwoordigt.

Het Executief van de Moslims van België moet de moslimgemeenschap in België beter weerspiegelen en komaf maken met buitenlandse inmenging, vindt Stijn Ledegen. De initiatiefnemers van de petitie vertrekken vanuit de constatering dat het orgaan gebrekkig is en niet meer in staat is om een optimale vertegenwoordiging van de moslims in dit land te bieden. Dit wijten ze aan verschillende zaken: er is een tekort aan een open professioneel netwerk, de voertaal van het Nederlandstalige college binnen de moslimexecutieve is nog steeds het Frans. En tenslotte is ook de belangenvermenging binnen het orgaan van de moslimexecutieve niet te overzien.

"De moslimexecutieve wordt geacht om de vertegenwoordiging te zijn van de moslimgemeenschap in België. We zien nu dat dat helemaal mislukt is omwille van een gebrek aan diversiteit, politieke afhankelijkheid van buitenlandse inmenging, taalbarrières en een dramatische grote kloof tussen de leefwereld van de moslimjongeren en de oudere generatie die de scepter zwaait bij de moslimexecutieve", zegt Stijn in Het Laatste Nieuws.

Daarom eisen de initiatiefnemers het onmiddellijk ontslag van de leden en een dringende vernieuwing van de moslimexecutieve om tot een reformatie te kunnen overgaan. Zo hopen ze hun vertegenwoordiging te kunnen optimaliseren.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne bracht vorige week een negatief advies uit over het erkenningsdossier van het orgaan met betrekking tot het beheer van de Grote Moskee in Brussel. Hij riep daarbij op tot de vernieuwing van alle organen van de Moslimexecutieve en beschuldigde sommige leden van spionage voor Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team