Zoeken

Marokkaan nieuwe leider Moslimexecutieve België

29 januari 2021 - 14:40 - Wereld

©

De opvolger van de afgetreden Salah Echallaoui, de Franstalige vice-voorzitter van het Executief van de Moslims van België (EMB), is bekend. Het gaat om Noureddine Smaïli, een Luikenaar van Marokkaanse afkomst, net als zijn voorganger.

De nieuwe EMB-leider en zijn voorganger zijn beiden lid van dezelfde algemene vergadering van de organisatie, meldt La Libre. Noureddine Smaïli leidde de EMB al van 2014 tot 2016. "We vinden dat het de persoon is die de gemeenschap het minste benadeeld, omdat hij de dossiers kent", verklaarde Ramadan Gjanaj, van de coördinatieraad van islamitische instellingen in België.

Tijdens zijn bestuur kreeg Smaïli te maken met kritiek vanwege zijn posities die als te modernistisch werden beschouwd, vooral na de aanslagen op Charlie Hebdo in 2015. Ook kreeg hij kritiek omdat hij islamleraar Yacob Mahi niet voldoende heeft gesteund. Mahi werd afgelopen november veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 5 jaar voorwaardelijk en kreeg ook een verbod om zijn beroep van leraar uit te oefenen vanwege zedenfeiten met betrekking tot een minderjarige student aan het Leonardo da Vinci Atheneum in Anderlecht.

Het was in deze context dat Salah Echallaoui het stokje overnam van Noureddine Smaïli in 2016, aan de vooravond van de aanslagen in Brussel. Afgelopen december bracht minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, op basis van informatie van de Staatsveiligheid, een negatief advies uit over de hervatting van de activiteiten in de Grote Moskee van Brussel. Echallaoui en twee andere medewerkers van de moskee werden aangewezen als leden van de Marokkaanse inlichtingendiensten. De voormalige vice-voorzitter van de EMB verwierp deze beschuldigingen en trad vervolgens af op 15 december 2020.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team