Zoeken

Belgische justitie verlaagt straf topcrimineel ’De Algerijn’ aanzienlijk

19 januari 2024 - 11:00 - Wereld

©

De beruchte Antwerpse drugscrimineel Mohamed Reda C., beter bekend als "De Algerijn" en die onlangs de Marokkaanse nationaliteit verkreeg, heeft voor het hof van beroep een aanzienlijk lagere straf gekregen voor zijn betrokkenheid bij verschillende cocaïnehandel- en drugsgewelddossiers.

Waar de rechtbank in eerste aanleg hem nog 29 jaar cel had opgelegd, is deze straf in beroep teruggebracht tot 18 jaar. Mohamed Reda C. zit momenteel vast in een Marokkaanse gevangenis en wordt beschouwd als een van de meest gezochte criminelen door de politie en justitie in Antwerpen.

Lees ook: Hoe verkreeg drugscrimineel "de Algerijn" de Marokkaanse nationaliteit?

De informatie die verkregen werd door Operatie Sky ECC, waarbij de politie toegang krege tot versleutelde berichten, speelde een cruciale rol in het onderzoek. De Algerijn werd vervolgd in zeven strafdossiers, variërend van drugshandel en aanslagen in het drugsmilieu tot corruptie van havenmedewerkers en ambtenaren, hacking van bedrijfssystemen, ontvoering en foltering.

Zijn advocaat, meester Sam Vlaminck, stond voor de taak om de schade in eerste aanleg te beperken tot 29 jaar cel, aanzienlijk minder dan de door het Openbaar Ministerie geëiste 37 jaar. In plaats van tijdrovende procedurekwesties op te werpen, koos De Algerijn ervoor om zoveel mogelijk strafdossiers samen te voegen. In twee dossiers rond aanslagen kreeg hij een straf van acht jaar, die definitief werd doordat hij niet in beroep ging.

Het hof oordeelde dat de feiten inderdaad werden gepleegd vanuit hetzelfde misdadige opzet, maar vond acht jaar cel voor drie aanslagen in het drugsmilieu onvoldoende. Voor de overige feiten, waaronder corruptie en drugshandel, legde het hof nog tien jaar cel op. Voor zijn vermeende betrokkenheid bij een ontvoering en foltering werd De Algerijn door het hof vrijgesproken, terwijl hij daarvoor in eerste aanleg nog tot acht jaar cel was veroordeeld.

Lees ook: Drugscrimineel "De Algerijn" in Marokko gearresteerd na veroordeling in België

Momenteel zit Mohamed Reda C. in een gevangenis in Marokko, waar hij niet kan worden uitgeleverd aan België vanwege zijn Marokkaanse nationaliteit. De Belgische minister van Justitie, Paul Van Tigchelt, heeft Marokko verzocht de Belgische straffen daar uit te voeren. In Marokko loopt ook nog een strafrechtelijk onderzoek tegen De Algerijn.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team