Zoeken

Ophef om subsidie Belgisch Collectief tegen Islamofobie

15 januari 2021 - 14:40 - Wereld

©

Het Vlaams-nationalistisch Kamerlid Theo Francken (N-VA), heeft kritiek geuit op de 20.000 euro subsidie die de Belgische federale overheid toekent aan het Collectief tegen islamofobie in België (CCIB). Hij zegt "geschokt" te zijn door dit soort regelingen en roept op tot een tijdelijke schorsing in afwachting van nader onderzoek door de staatsveiligheid.

Is het CCIB hetzelfde lot beschoren als het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk (CCIF), dat werd ontbonden na de moord op professor Samuel Paty? Veel Belgische waarnemers zijn in ieder geval van mening dat er veel overeenkomsten zijn tussen de twee organisaties. Volgens Kamerlid Theo Francken "is het onbegrijpelijk dat er geen overleg is met Franse collega’s".

Het CCIB zegt van haar kant dat ze onafhankelijk is en geen enkele band heeft met het CCIF, maar Francken weigert dat te geloven. "Het CCIB heeft precies dezelfde agenda als het CCIF en past dezelfde tactieken toe", zegt Francken in zijn post. Het verbaast hem dat de federale regering een dergelijke organisatie blijft subsidiëren. Hij beschuldigt de partij Ecolo onder één hoedje te spelen met het CCIB, en wijst op senator Farida Tahar, ex-kandidaat voor de stad Brussel en de Kamer Mustapha Chairi en Hajib El Hajjaji, gemeenteraadslid in Verviers, meldt lalibre.

De beschuldigingen van Francken werden van tafel geveegd door het kabinet van de staatssecretaris voor gelijke kansen en diversiteit, Sarah Schlitz (Ecolo). "Afgezien van misleidende insinuaties, is deze zinspeling op medeplichtigheid absurd. Dit dossier werd volledig voorbereid door de vorige regering onder toezicht van minister Nathalie Muylle", verklaart woordvoerder Jessika Soors.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team