Zoeken

België opent bejaardentehuis voor migranten

25 september 2022 - 19:00 - Wereld

©

In de Belgische gemeente Laken is een woonzorgcentrum geopend dat zich met een cultuursensitieve aanpak richt op de specifieke noden van verschillende groepen bewoners.

Saphir is de naam van het gloednieuwe cultuursensitieve verpleeghuis dat in Laken is geopend, meldt BX1. "In de Brussels gemeente Laken is de moslimgemeenschap het sterkst vertegenwoordigd. Om aan hun noden te beantwoorden, hebben we verschillende werkgroepen opgezet. Daar zitten mensen uit verschillende gemeenschappen in vervat, bijvoorbeeld artsen en academici, maar ook bewoners uit andere woonzorgcentra en hun familie. Samen hebben we overlegd over de beste manieren om bewoners met een migratieachtergrond een comfortabele thuis te bieden. Zo is het idee achter het woonzorgcentrum in een stroomversnelling geraakt", zegt Sophia Peeters, de COO van de Korian groep.

Lees ook: Saïda, van schoonmaakster tot islamitisch geestelijk verzorger

Bij Saphir proberen ze ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt. "Cultuursensitieve zorg houdt per definitie rekening met de cultuur, religieuze overtuigingen en waarden van elke bewoner (...). We serveren halal voedsel voor iedereen die dat wil en hebben aparte gebedsruimtes ingericht met hygiënische voorzieningen, omdat we onze bewoners zorg op maat willen bieden", aldus Peeters.

Bijna alle religieuze feestdagen worden in Saphir gevierd. "We zullen het Offerfeest vieren, maar ook Kerstmis en Pasen," zegt Sümeyye Soydemir, projectleider cultuurgevoelige zorg. "Daarom brengen de medewerkers van Saphir elementen in de woonomgeving die refereren naar hun achtergronden: hier een tapijt, daar specifieke muziek. De bewoners worden herinnerd aan aspecten van hun verleden, wat hun beleving en welzijn verbetert", legt het verpleeghuis uit.

Lees ook: Youssef neemt senioren mee op ballonvaart in België

Saphir heeft 199 individuele kamers en 14 dienstwoningen verdeeld over 7 verdiepingen, waarvan een derde speciaal is ontworpen voor de moslimgemeenschap van Brussel, zo wordt nader gespecificeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team