Zoeken

België: waarschuwing voor zand uit de Marokkaanse Sahara

15 november 2023 - 18:00 - Marokko

©

België maakt zich op voor een ongebruikelijk natuurverschijnsel: een zandwolk afkomstig uit de Sahara zal het land in de komende dagen bereiken. Dit fenomeen draagt volgens meteorologen bij aan de luchtvervuiling.

Philippe Maetz, expert bij de interregionale milieu-eenheid Celine, legt uit dat de aanwezigheid van Saharazand boven Europa een regelmatig voorkomend fenomeen is, vooral in de winter. Dit zand bereikt vaak Spanje en de Canarische Eilanden, en soms zelfs meer afgelegen gebieden zoals België of Nederland. De specialist verduidelijkt dat hoewel Saharazand bijdraagt aan de luchtvervuiling, het zelden de enige oorzaak is van een piek in vervuiling. Deze zandstormen, in Spanje bekend als ’Calima’, ontstaan door specifieke winden die het zand van de Marokkaanse Sahara over de Canarische Eilanden en het zuiden van Spanje blazen en kunnen meerdere keren per jaar voorkomen.

Lees ook: Zandstorm kleurt Marrakech en Agadir oranje: reacties!

Maetz benadrukt dat fijnstof gemeten wordt als een combinatie van diverse componenten. Daarbij spelen de weersomstandigheden een rol: bij stabiel weer worden deeltjes minder verspreid. Het Saharazand dat België zal bereiken, voegt zich bij bestaande vervuilingsbronnen en is zelden de enige oorzaak van een vervuilingsepisode.

Lees ook: Indrukwekkend: oranje sneeuw in Europa door zand uit Sahara (foto’s)

De gezondheidsimpact van Saharastof hangt af van de concentratie en de hoogte, volgens het Europese luchtkwaliteit bewakingsdienst Copernicus (CAMS). Hoge concentraties stof kunnen ademhalings- en hartziekten veroorzaken. Deze stofwolken kunnen ook virussen of bacteriën vervoeren. De CAMS merkt op dat Saharazand zelfs radioactief kan zijn, maar benadrukt dat er geen bewijs is dat de concentraties een gezondheids- of milieurisico vormen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team