Zoeken

Bodem zakt jaarlijks tot 5 cm in deel Marokko

24 november 2023 - 13:00 - Marokko

©

In sommige regio’s van Marokko zakt de bodem jaarlijks met 1 tot 5 cm door overmatige exploitatie van grondwaterreserves. Deze bodemverzakking kan in de toekomst ernstige gevolgen hebben.

Volgens een recente studie gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature bevindt 73% van de gebieden met bodemverzakking zich in landbouw- of stedelijke gebieden en is dit het resultaat van overmatige onttrekking van grondwater. Marokko wordt met name getroffen door deze kwestie, vooral in de hydrografische stroomgebieden van Sebou, Souss-Massa en Oum Errabia.

Lees ook: Aardbeving Marokko: grond met 20 centimeter gestegen

De oorzaak van bodemverzakking kan zowel tektonisch als thermisch van aard zijn, maar een wereldwijde cartografie van dit fenomeen heeft ook een antropogene oorzaak aan het licht gebracht. "Als een aquifer overmatig wordt geëxploiteerd, blijft er bijna geen water meer over in de rots, de leeggelopen poriën worden een zwaktepunt. Als gevolg daarvan stort de rots in op zichzelf. Deze verzakking beïnvloedt de grond aan de oppervlakte," legt Lahcen Benaabidate, onderzoeker in hydrogeologie, uit.

Lees ook: In het hartje van de 60 meter diepe zinkgat in El Jadida (video)

De primaire impact van overmatig pompen is dus bodemverzakking. "Dit veroorzaakt grote problemen, aangezien sommige steden gebouwd zijn op aquifers. Constructies kunnen scheuren oplopen," vervolgt Lahcen Benaabidate. Andere manifestaties van dit fenomeen zijn ook zichtbaar, zoals verzakking van geasfalteerde wegen en scheuren, zelfs zonder tektonische beweging.

Bladna.nl