Zoeken

Risico op verstoring Ryanair-vluchten Marokko België

22 november 2022 - 20:00 - Wereld

©

De betrekkingen tussen de Ierse budgetmaatschappij Ryanair en haar Belgische werknemers zijn slecht. De werknemers dreigen met stakingsacties tijdens de kerst- en nieuwjaarsvakantie. Als zij hun dreigement uitvoeren, kunnen vluchten tussen België en Marokko en andere bestemmingen worden getroffen.

De werknemers zijn boos op de Ierse luchtvaartmaatschappij. "Sinds Ryanair in België actief is, heeft de maatschappij voortdurend de wet overtreden," stelt Hans Elsen, permanent secretaris van ACV Puls, in een open brief aan minister van Arbeid Pierre-Yves Dermagne en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. De brief is mede opgesteld door de vakbond CNE. Er wordt erkent dat de situatie sinds 2018 is verbeterd, nadat de werknemers voor het eerst zonder steun van de overheid gingen staken, maar de luchtvaartmaatschappij blijft de Belgische arbeidswetgeving schenden.

Lees ook: Ryanair onthult méga winterprogramma voor Marokko

Ryanair heeft maatregelen genomen zoals de tijdelijke sluiting van zijn basis op de luchthaven van Brussel. Hierdoor zijn ongeveer 80 banen verloren gegaan, waaronder 44 banen voor cabinepersoneel en 17 piloten. Er is geen dialoog met het personeel dat zich benadeeld voelt. Momenteel vinden alleen de maandelijkse vergaderingen van de ondernemingsraad en het Comité voor gezondheid en preventie op het werk (CPPT) plaats. "Er zijn momenteel geen gesprekken gepland tussen het cabinepersoneel en de directie van Ryanair om deze problemen op te lossen, rapporteert BX1.

Lees ook: Ryanair wil aanwezigheid in Marokko versterken na teleurstelling in België

Geconfronteerd met deze situatie hebben de CNE en ACV Puls de ministers van Arbeid en van Justitie aangeschreven. Gehoopt wordt dat zij hun gezag kunnen aanwenden om een einde te maken aan de schendingen van de wet. "Kerstmis komt eraan en als noch Ryanair noch de Belgische autoriteiten iets doen, is het goed mogelijk dat de werknemers deze gelegenheid zullen aangrijpen om hun woede te uiten", waarschuwen de twee vakbonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team