Zoeken

Nederland: toename agressies tegen moslima’s

29 september 2019 - 11:36 - Wereld

©

In Nederland maken islamitische organisaties zich zorgen over het toenemend aantal aanvallen tegens moslima’s sinds de invoering van het boerkaverbod begin augustus.

Sinds begin augustus is het in Nederland verboden om een boerka of nikab te dragen in het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

Volgens RTL werden sinds de inwerkingtreding van de wet 35 meldingen gedaan van vrouwen die een nikab of boerka droegen in het openbaar vervoer. In twee gevallen werd de politie erbij gehaald. Er werden echter nog geen boetes uitgedeeld.

Het Bureau Discriminatiezaken, het Collectief Tegen Islamofobie en de islamitische partij NIDA bevestigen dat er nog geen melding werd gedaan van boetes maar wel van een groeiend aantal agressies op straat tegen moslima’s, met een boerka of nikab, maar ook met een gewonde hoofddoek.

"Mensen misbruiken de wet om lukraak moslima’s met een hoofddoek aan te spreken, te intimideren of uit te schelden. De sfeer en het klimaat zijn harder geworden. We krijgen vanuit het hele land meldingen van moslima’s die agressief worden benaderd.", zegt Abdou Menebhi van het Collectief Tegen Islamofobie.

De informatie wordt bevestigd door Frederique Janss van het Bureau Discriminatiezaken. "Moslima’s met hoofddoek hebben al regelmatig te maken met agressie vanwege hun hoofddoek. Velen zien dat helaas als de alledaagse praktijk. Sinds de invoering van de boerkawet is dit heftiger geworden. Vervelende opmerkingen, boze blikken of scheldwoorden; het is nog meer aan de orde van de dag."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team