Zoeken

België verbiedt mars van Riffijnen in Molenbeek

26 oktober 2022 - 08:00 - Wereld

©

Het Verbond van Belgische Riffijnen heeft kwaad gereageerd op het besluit van de gemeente Molenbeek om een mars te verbieden. De organisatie noemt dit besluit een ernstige schending van de vrijheid van meningsuiting. Een klacht wordt bij de Raad van State ingediend.

In de marge van de herdenking van de 6ᵉ verjaardag van de dood van Mouhcine Fikri, een visverkoper die op 28 oktober 2016 in Al Hoceima in een vuilniscontainer omkwam, zou een betoging op 29 oktober plaatsvinden, aldus een verklaring van de vereniging. Door deze tragische gebeurtenis is de Hirak-beweging ontstaan, waarvan de activisten in Marokko tot gevangenisstraffen tot 20 jaar zijn veroordeeld.

Lees ook: Nabila Mounib dient opnieuw amnestie-wetsvoorstel in voor Hirak

Dit jaar weigeren de Molenbeekse autoriteiten echter toestemming te geven voor de mars. "Zij stellen dat de herdenking niets te maken heeft met de gemeente en haar inwoners, dat het verkeer op de hoofdwegen zou worden geblokkeerd en dat de mars op geen enkele manier zou bijdragen aan de sociale cohesie."

Volgens het Verbond van Belgische Riffijnen zijn deze als misleidend omschreven rechtvaardigingen, niet objectief en relevant. Zij vormen namelijk een ernstige schending van het recht op vrije meningsuiting dat door de Belgische grondwet en verschillende verdragen inzake mensenrechten wordt gewaarborgd.

Lees ook: Wetsvoorstel inzake amnestie voor gevangenen Hirak Rif

Het Verbond van Belgische Riffijnen kondigde daarom aan dat zij zich met spoed tot de Raad van State zou wenden om haar recht op vrije meningsuiting en demonstratie af te dwingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team