Zoeken

Door België uitgeleverde drugsbaron ’Temsamani’ in Marokko veroordeeld

7 juli 2023 - 11:00 - Marokko

©

Het hof van beroep in Rabat heeft deze week R.O, alias "Temsamani", een drugsbaron en voormalig voorzitter van Maghreb Athletic Tetouan (MAT), tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Temsamani werd in augustus 2022 door België aan Marokko uitgeleverd. Hij stond aan de leiding van één van de grootste drugsorganisaties in Marokko. Hij werd maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 jaar en een boete van 10.000 dirham, evenals de betaling van 360 miljoen dirham aan de douane, meldt Al Akhbar.

Lees ook: Door België uitgeleverde Marokkaan riskeert zware straf

De verdachte kreeg een relatief lage straf dankzij de getuigenissen van twee drugsbaronnen die al 22 jaar gevangenisstraf hebben uitgezeten en verklaarden hem niet te kennen. Temsamani werd onder meer beschuldigd van medeplichtigheid met andere drugsbaronnen in een zaak die teruggaat tot 2016, drugshandel tussen Marokko en Europa en corruptie in de havens in het noorden van Marokko, via dewelke hij drugs verborgen in ladingen landbouwproducten en andere goederen het koninkrijk uit smokkelde.

Twee handlangers van de drugsbaron kregen respectievelijk 4 jaar gevangenisstraf, een boete van 5000 dirham en de betaling van 270 miljoen dirham aan de douane, en 2 jaar gevangenisstraf en 12 miljoen dirham te betalen aan de douane. Tegen de andere leden van de organisatie werd in totaal ruim 250 jaar gevangenisstraf uitgesproken. Onder de verdachten bevinden zich 26 gendarmes, 16 politieagenten, een douanebeambte, autoriteitsagenten, handelaren, vrachtwagenchauffeurs, een Nederlander, een Spanjaard, landbouwers, nachtwakers, bedrijfsleiders, ...

Lees ook: Zoon bekende crimineel door politie mishandeld in België

Marokko had via Interpol een internationaal arrestatiebevel uitgegeven tegen Temsamani, die ook de Belgische nationaliteit heeft. Hij werd door de Belgische politie gearresteerd en in augustus 2022 uitgeleverd aan Marokko. Hij wordt sindsdien vastgehouden in de gevangenis El Arjat.

Bladna.nl