Zoeken

Marokkanen dreigen Belgische nationaliteit te verliezen

15 september 2023 - 12:00 - Marokko

©

Mohamed Abrini, die betrokken was bij de aanslagen van 22 maart 2016 in België en werd veroordeeld tot levenslang voor zijn deelname aan de aanslagen in Parijs, en verschillende andere Marokkaanse verdachten van dezelfde aanslagen, gaan hun Belgische nationaliteit verliezen.

Via een officiële verklaring heeft het federale parket aangegeven dat de Belgisch-Marokkaanse Mohamed Abrini wordt veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf en bovendien zijn Belgische nationaliteit zal verliezen. Abrini, die bekend staat als "de man met het hoedje", werd schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de aanslagen in Brussel in 2016. Volgens procureur Bernard Michel verdient hij levenslang, een straf die hem al werd opgelegd voor de aanslagen in Parijs van november 2015. "Gezien de afschuwelijke aard van de feiten, kan alleen een levenslange gevangenisstraf als proportioneel worden beschouwd. Zijn straf moet niet worden verminderd vanwege zijn veroordeling in Parijs," benadrukt hij.

Lees ook: Salah Abdeslam en Mohamed Abrini aan België uitgeleverd

Ook de Belgisch-Marokkanen Ali El Haddad Asufi en Bilal El Makhoukhi, en de Belgisch-Rwandese Hervé Bayingana Muhirwa, waren betrokken bij de aanslagen. Zij zullen eveneens hun Belgische nationaliteit verliezen. Daarnaast willen de autoriteiten alle juridische en administratieve banden met deze personen en België verbreken. Met andere woorden, ze zullen worden verbannen van het Belgische grondgebied en zullen na afloop van hun proces geen sociale rechten meer hebben.

Lees ook: Aanslagen België-advocate Mohamed Abrini: "Hij is schuldig"

Een andere Belgisch-Marokkaan die ook in het vizier van de Belgische justitie is, is Oussama Atar. Hij zou dood zijn, maar de Belgische autoriteiten vermoeden dat hij nog leeft en oordelen dat hij ook tot een levenslange gevangenisstraf zou moeten worden veroordeeld. "Er is geen ernstiger misdrijf dan datgene wat hij in Brussel heeft gepleegd, vooral na de aanslagen in Parijs van 13 november 2015, waarvan hij ook het brein was," aldus procureur Paule Somers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team