Zoeken

Belgische minister wil kinderen al vanaf 5 jaar taaltest opleggen

6 november 2019 - 10:20 - Wereld

©

Ben Weyts, Vlaamse minister van Onderwijs, wil dat kinderen al vanaf 5 jaar een taaltest afleggen. Nog voor ze het lager onderwijs beginnen dus.

De bewindsman vertelde op Radio 1 dat hij een taaltest ging invoeren voor kleuters. "Iedereen heeft het altijd over gelijke kansen. Welnu, kinderen die niet voldoende Nederlands kennen, die hebben geen gelijke kansen. Je moet ervoor zorgen dat ze gelijk kunnen vertrekken."

In België wordt de leerplicht vanaf volgend jaar naar 5 jaar verlaagd. Alle kinderen zullen dus vanaf het derde kleurklas naar school moeten.

"Ik wil een uniforme test voor heel Vlaanderen, voor iedereen gelijk, op het niveau van 5-6-jarigen. Op die manier kunnen we zo vroeg mogelijk ingrijpen. (...) Nederlands is het toegangsticket voor alle andere vakken. Daarom willen we een taalscreening verplichten in de derde kleuterklas. Dat kan, omdat we de leerplicht volgend schooljaar verlagen naar 5 jaar. Kinderen met een taalachterstand zullen verplicht een taalbad of ander taaltraject moeten volgen.", aldus de minister

Volgens Weyts wil hij daarmee kinderen niet uit het lager onderwijs weren of ze doen dubbelen. De minister stelt dat de taalachterstand "alleen maar groter zal worden" als het niet wordt aangepakt. Zijn voorstel is dus aparte taalklassen of een taalbadjaar tussen de kleuterklas en de lagere school. De toegang tot het onderwijs zal met deze maatregel moeilijker worden gemaakt voor kinderen die thuis geen Nederlands spreken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team