Zoeken

OCMW Antwerpen gaat buitenlandse aanvragers sociale woning laten screenen

27 september 2017 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het OCMW van Antwerpen heeft besloten om buitenlandse aanvragers van sociale huurwoningen door een privé-onderzoeksbedrijf te laten screenen om na te gaan of ze geen eigendommen en/of inkomsten hebben in hun land van herkomst.

Enkel kandidaat-leefloners uit landen die geen gegevens daarover willen delen, zoals Marokko en Turkije, zullen worden gescreend.

OCMW-voorzitter Fons Duchateau bevestigde de informatie. Het bedrijf dat werd ingeschakeld zal met lokale advocaten en onderzoekers samenwerken om gegevens over de aanvragers te verzamelen. Volgens het OCMW is het volledig legaal om kandidaten te screenen.

"Voor autochtonen is die controle makkelijk. Landen als Marokko en Turkije delen echter niet graag gegevens over de eigendommen die iemand heeft in het land van herkomst.", zegt Duchateau.

Volgens de OCMW-voorzitter worden aanvragers in Nederland al jaren gescreend. Tussen 50 en 60 procent van de aanvragen blijken na onderzoek frauduleus te zijn. “Ik wil niet aan de belastingbetaler uitleggen dat ik niet alles gedaan heb om misbruik te voorkomen, voor ik solidariteit vraag. Ik zal er ook alles aan doen om geld terug te vorderen, als er sprake is van fraude.”, aldus Duchateau.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team