Zoeken

Racistische uitspraken over Marokkanen: burgemeester Den Bosch gaat vrijuit

9 december 2023 - 23:00 - Wereld

©

Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch wordt niet vervolgd voor zijn uitspraak over Marokkanen. Deze uitspraak deed hij tijdens een bewonersbijeenkomst over asielzoekerscentra in zijn gemeente.

Het OM heeft alle 27 aangiften tegen de burgemeester geseponeerd, aangezien de uitspraken niet als groepsbelediging worden beschouwd. Volgens het OM richtte de uitspraak zich op het gedrag van Marokkaanse asielzoekers en niet op het ras, waardoor er geen sprake is van discriminatie volgens het Wetboek van Strafrecht.

Lees ook: Mohammed na 43 jaar in Nederland naar Marokko uitgewezen

De burgemeester reageerde terughoudend op het besluit van het OM en benadrukte het belang van verbinding en dialoog. Zijn opmerkingen kwamen tijdens een discussie over de komst van asielzoekerscentra, waarbij een inwoonster refereerde aan problemen met Syrische asielzoekers. Mikkers reageerde hierop met de opmerking dat het vooral Marokko betrof, wat vervolgens leidde tot een golf van kritiek, zowel vanuit de Marokkaanse gemeenschap als op sociale media.

Naast de kritiek uit de Marokkaanse gemeenschap, zoals van de Marokkaanse moskee Arrahma, ontstond er ook protest vanuit Extinction Rebellion, die vacatureposters voor een nieuwe burgemeester ophing. Vanwege veiligheidsoverwegingen was Mikkers zelfs afwezig tijdens de viering van de Elfde van de Elfde in Den Bosch.

Lees ook: Ophef om gebedstapijt in Utrechtse stadhuis

Mikkers heeft in een verklaring zijn excuses aangeboden en erkend dat hij de mensen die streven naar verbinding heeft teleurgesteld. Hij gaf toe dat zijn uitspraken ongepast waren en bood zijn verontschuldigingen aan aan iedereen die hierdoor pijn heeft ervaren.

Bladna.nl