Zoeken

België: intrekking nationaliteit bij schijnhuwelijk

8 november 2011 - 11:00 - Wereld

©

België gaat harder toetreden bij schijnhuwelijken of "papierhuwelijken". Mensen beschuldigd van een dergelijke unie kan de de Belgische nationaliteit worden afgetrokken.

De beslissing werd genomen na het proces van een man beschuldigd van schijnhuwelijk vorige week in Antwerpen, aan wie de burgerschap door de justitie is afgenomen.

Het Parket, dat gewoonlijk dergelijke huwelijken enkel annuleert, heeft besloten dat wanneer een huwelijk nietig wordt verklaard, alle gevolgen ervan nietig behoren te zijn. Het verkrijgen van de Belgische nationaliteit door het huwelijk is daar onderdeel van.

Chantal Merlin, eerste vice-procureur van Antwerpen, vertelde Belga: "We zullen nu voor elke bekende geval van schijnhuwelijk automatisch de intrekking van de ten onrechte verkregen nationaliteit vragen".

Het Parket van Antwerpen, bewust dat dit beslissing een "omzeiling" is van de gebruikelijke procedure, veel langer en complex, zegt creatief proberen te zijn geweest in een poging om dit soort huwelijk te ontmoedigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team