Zoeken

België wil Malika El Aroud nationaliteit afnemen

11 september 2014 - 20:46 - Wereld

©

Het afnemen van de Belgische nationaliteit is een uiterst zeldzame procedure in België. Toch wordt het mogelijk toegepast op twee veroordeelde terreurverdachten. Een van hen is de Belgische Marokkaanse Malika El Aroud, weduwe van de moordenaar van Massoud.

De Belgische justitie moest donderdag beslissen of Malika El Aroud en Lors Doukaev hun Belgische nationaliteit zullen verliezen. Doukaev werd veroordeeld voor een poging tot aanslag op de Deense krant Jyllands-Posten na de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed uit.

Malika El Aroud, 49, heeft haar bewondering voor de Taliban nooit verborgen gehouden. Malika werd in Marokko geboren en vertrok op heel jonge leeftijd, samen met haar vijf broers naar België. In 2000 haalde ze wereldwijd de krantenkoppen nadat haar man, de Tunesische Abdessatar Dahmane, een zelfmoordaanslag pleegde waarbij Generaal Massoud werd vermoord. De radicale activiste werd herhaaldelijk veroordeeld in België en Zwitserland vanwege haar steun aan criminele organisaties.

Serge Bodart, Professor in de rechten aan de universiteit van Brussel, vertelde aan RTBF dat België heel zeldzaam mensen de Belgische nationaliteit ontneemt, omdat er op moet worden gelet dat ze niet staatloos worden. "Dit zijn echt de Belgen wiens banden met België relatief recent zijn. Mensen die door een dergelijke procedure worden getroffen hebben of de nationaliteit frauduleus verkregen, of hebben zich schuldig gemaakt aan ernstige schendingen van hun burgerplicht."

Sinds de hervorming van de wet in 2012 is het echter veel eenvoudiger om iemand de Belgische nationaliteit af te nemen. Belgische strafrechters hebben het recht om personen die tot Belg zijn genaturaliseerd hun nationaliteit te ontnemen. Het doel is dat deze procedure vaker wordt gebruikt om onder meer "islamitische activisme te bestrijden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team