Zoeken

Belg wil uitzetting Marokkaanse pups voorkomen

2 maart 2023 - 15:00 - Wereld

©

Terwijl zijn pups bedreigd worden met uitzetting naar Marokko en zelfs euthanasie, vecht een Belgische man om ze in zijn huis in Ans te kunnen houden. Hij heeft zojuist een kort geding aangespannen bij de Raad van State.

Osteopaat Benoît Malherbe uit Ans in de Belgische provincie Luik, is de eigenaar van de twee Marokkaanse pups. Hij heeft via zijn advocaat beroep aangetekend bij de Raad van State. Volgende week zou er een hoorzitting moeten plaatsvinden. Voorlopig zitten de dieren in Ans in een afgesloten ruimte in de tuin van Benoît. "Een ruimte die ik dubbel omheind heb en waar ik met handschoenen hun uitwerpselen zorgvuldig opvang om te voorkomen dat andere dieren met deze uitwerpselen in contact komen. De quarantaine of opsluiting van de pups zal nog twee maanden duren, want ze zijn nu bijna vier maanden in Ans," vertelde hij aan SudInfo.

Lees ook: Koppel in Spanje veroordeeld voor meebrengen hond met hondsdolheid uit Marokko

Een Marokkaanse dame verkocht de Herder pups aan de osteopaat uit Ans. Hij had ze gekocht voor de verjaardag van zijn dochter. Maar de dieren zijn illegaal in België aangekomen en waren ook niet ingeënt tegen hondsdolheid. Benoît was hiervan niet op de hoogte. Vooralsnog heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) nog steeds geen oplossing gevonden voor de toekomst van de twee Marokkaanse pups.

Benoît heeft één optie gekregen: de dieren op eigen kosten naar Marokko repatriëren om ze daar te laten vaccineren. Een aantal maanden later zouden ze dan naar België kunnen terugkeren. "Ik ken niemand in Marokko en ik ben verre van zeker dat ik mijn twee pups terug zal zien. Ik wil ze ook niet euthanaseren, tenzij ze daadwerkelijk symptomen van hondsdolheid vertonen. Enkel in dat geval zal ik niet twijfelen", zegt hij.

Lees ook: Hondsdolheid bij hond uit Marokko in Melilla

De osteopaat is wel bereid een nog strenger sanitair cordon in te stellen als dat nodig is voor de twee pups, maar hij heeft nog geen contact gehad met het FAVV in Luik. "Het ontbreekt me aan informatie, ook voor onze Berner Sennenhond en voor onszelf! Moeten alle leden van mijn gezin gevaccineerd worden? Ik heb nog steeds geen antwoord gekregen op deze vragen", betreurt hij. "Ik wil u eraan herinneren dat wij niet willen dat deze honden worden geëuthanaseerd, maar dit is een kwestie van gezondheid en veiligheid voor iedereen! En de heer Malherbe is verantwoordelijk voor de huidige situatie", benadrukt Jean-Sébastien Walhin, woordvoerder van het FAVV.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team