Zoeken

Koppel in Spanje veroordeeld voor meebrengen hond met hondsdolheid uit Marokko

9 oktober 2022 - 15:00 - Wereld

©

In Toledo heeft de rechtbank een echtpaar tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat zij in 2013 een met hondsdolheid besmette hond uit Marokko naar Spanje hadden gebracht. Het dier had meerdere mensen, waaronder minderjarigen, gebeten.

Behalve de celstraf voor grove nalatigheid die lichamelijk letsel veroorzaakt, werd het echtpaar ook veroordeeld tot het betalen van 30.000 euro schadevergoeding aan de mensen die door de hondsdolle hond waren aangevallen. Ze werden ervan beschuldigd het dier in strijd met de gezondheidsvoorschriften, naar Spanje te hebben gebracht. De hond beet zijn slachtoffers, waaronder kinderen, in het gezicht. Ondanks chirurgische ingrepen hebben zij blijvende schade opgelopen.

Lees ook: Marokkanen opgeroepen om huisdieren te laten vaccineren

In december 2012 reisde het stel met drie honden naar Marokko. In februari 2013 probeerden ze terug te keren naar Spanje. Aangezien zij geen dierenpaspoort, inentingsbewijs en serologisch certificaat voor hondsdolheid konden overleggen, werden zij bij de douane tegengehouden. "In plaats van de gezondheidsvoorschriften na te leven, verkozen de verdachten de grenscontroles te vermijden door op 12 april 2013 via Sebta Spanje binnen te komen", aldus de rechters.

De rechtbank stelt dat "het feit dat zij zonder serologisch certificaat de grens hebben mogen overschrijden, hetzij door bedrog, list of nalatigheid, hen niet van hun verantwoordelijkheid ontslaat, aangezien zij zich ten volle bewust waren van de risico’s. De nalatigheid wordt niet begaan door nalatige of misleide beambten, maar door de eigenaar van het dier die weet dat hij een gezondheidsvoorschrift negeert waarvan hij uitdrukkelijk in kennis is gesteld".

Lees ook: Hondsdolheid bij hond uit Marokko in Melilla

Om al deze redenen concludeerde de rechtbank dat er sprake was van grove nalatighei en wees erop dat "elke hondenbezitter" zich bewust is "van het ernstige risico van rabiës voor de mens, het dier zelf en andere dieren".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team