Zoeken

België weigert huwelijk Kimberly en Khalil uit Marokko

11 januari 2023 - 18:00 - Wereld

©

De Belgische Kimberly Vander Roost en haar Marokkaanse verloofde Khalil Kheir willen graag met elkaar trouwen, maar de Belgische overheid vermoedt dat het om een schijnhuwelijk gaat en weigert daarom toestemming te geven. Khalil verbleef illegaal in België en werd in 2017 uitgewezen naar Marokko.

De 37-jarige Kimberly en de 30-jarige Khalil leerden elkaar kennen in 2017 en kregen een relatie. "Khalil heeft mij meteen verteld dat hij illegaal in het land verbleef. We wilden ons als samenwonend koppel laten registeren, maar dat mocht niet. Ik heb Khalil ten huwelijk gevraagd. Maar op 2 oktober 2017 moest hij naar een gesloten instelling in Merksplas. Ik kon enkel nog een tas met wat kledij klaarzetten en mocht Khalil nog één minuutje zien. We hebben vooral geweend, het kwam allemaal zo onverwacht", vertelt Kimberly aan Het Nieuwsblad.

Lees ook: Marokkaanse familie voor de rechter na schijnhuwelijk in Frankrijk

Kimberly nam tevergeefs een advocaat in de hand om Khalil te helpen. "Een asielaanvraag bleek onmogelijk. Op 21 december 2017 moest Khalil terug naar Marokko. Sindsdien ga ik regelmatig bij hem op bezoek, maar ideaal is dat natuurlijk niet. We houden wel contact via telefoon. Maar eigenlijk zijn we ten einde raad, zijn dossier blijft onaangeroerd en er zijn geen vooruitzichten dat er binnenkort schot in de zaak komt. Intussen hebben we ons verloofd in Marokko en willen we er ook trouwen, maar de lokale autoriteiten schuiven dat door naar de Belgische overheid. En die beweert dat het huwelijk er enkel komt op mijn initiatief en louter dient om de papieren van Khalil in orde te brengen zodat hij zich in België kan vestigen, een schijnhuwelijk dus", vertelt de jonge vrouw.

Lees ook: Marokko: Italiaanse gegijzeld na weigeren schijnhuwelijk

"Dat ik ouder ben dan hem wordt ook aangehaald en dat hij geen Nederlands kent, maar dat klopt niet. Hij spreekt zeer goed Nederlands én Frans", aldus Kimberly. Haar band met Khalil is hecht en ze willen na hun verloving nu ook trouwen en ouders worden. "Hij zit al sinds 2017 in Marokko en al die tijd beslissen anderen over onze toekomst. Maar we laten elkaar niet los. Khalil is een lieve en zachte man. Wat moeten we nog meer doen om onze liefde te bewijzen? Mijn familie en die van Khalil steunen ons en begrijpen niet waarom we niet bij elkaar mogen zijn."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team