Zoeken

Bedreigingen dwingen Marokkaans-Nederlands gezin Urk te verlaten

30 december 2023 - 11:00 - Wereld

©

Een Marokkaans-Nederlands gezin uit Urk heeft na meer dan anderhalve maand van bedreigingen en aanvallen, waaronder het tweemaal ingooien van een steen door hun voordeur, hun huis verlaten.

De gemeente Urk heeft als reactie hierop cameratoezicht ingesteld rond de verlaten woning om verdere ordeverstoringen te voorkomen. De familie, die bestaat uit de grootmoeder, de ouders en drie minderjarige kinderen, zal niet terugkeren naar Urk, volgens hun advocate Samira Buzhu.

Lees ook: Marokkaans gezin beleeft traumatische nacht op treinstation Brussel

De bedreigingen begonnen nadat een minderjarige zoon van het gezin onterecht verdacht werd van het verbranden van Israëlische vlaggen in het dorp. De politie arresteerde de jongen in een actie die volgens de advocate opvallend was en waardoor het adres van het gezin bekend werd bij de latere bedreigers. De politie ontkent dat de arrestatie opvallend was en stelt dat zij geprobeerd hebben de impact op het gezin te minimaliseren.

Na de arrestatie werd het gezin het doelwit van aanvallen. Naast het ingooien van stenen werd er ook illegaal vuurwerk afgeschoten bij hun huis en werd er ’s nachts aangebeld en op de deuren geklopt. Ondanks dat later werd bevestigd dat de jongen onterecht als verdachte was aangemerkt, bleven de bedreigingen en aanvallen doorgaan.

De situatie escaleerde verder door sociale media, waar zowel de bedreigingen als een nauwe band tussen Urk en Israël werden besproken. Dit leidde tot een oproep voor een pro-Palestijnse demonstratie op Urk. De politie controleerde alle toegangswegen naar Urk als reactie hierop, maar uiteindelijk bleven de aangekondigde demonstraties uit.

Lees ook: Marokkaans gezin uit Gouda omgekomen door noodlottig ongeval

Het gezin besloot uiteindelijk het huis te verlaten na een bezoek van de burgemeester van Urk. Ze wonen nu gescheiden van elkaar en de kinderen krijgen thuisonderwijs. Advocate Buzhu bekritiseert de houding van de gemeente en politie en stelt dat het gezin beter beschermd had moeten worden. Ondanks het aanbod van een nieuwe woning in Veenendaal, voelt het gezin zich nog steeds onveilig en is op zoek naar een veiligere woonplek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team