Zoeken

Demonstratie in Urk na vertrek bedreigd Marokkaans gezin

7 januari 2024 - 14:00 - Wereld

©

In Urk is een demonstratie gehouden bij het gemeentehuis door ongeveer dertig mensen naar aanleiding van bedreigingen aan het adres van een Marokkaans-Nederlands gezin.

De bedreigingen ontstonden nadat een zoon van het gezin in oktober onterecht werd beschuldigd van het verbranden van Israëlische vlaggen. Het gezin, dat al tientallen jaren op Urk woonde, werd het doelwit van meerdere incidenten, waaronder het ingooien van ruiten en het afsteken van illegaal vuurwerk bij hun huis, wat hen uiteindelijk deed besluiten het dorp te verlaten.

Lees ook: Bedreigingen dwingen Marokkaans-Nederlands gezin Urk te verlaten

De demonstranten uitten hun onvrede over de reactie van de gemeente Urk en de politie op de situatie, waarbij ze stelden dat de autoriteiten het gezin onvoldoende beschermd hebben. Ze droegen spandoeken en Palestijnse vlaggen en riepen burgemeester Cees van den Bos op tot actie met leuzen als "Burgervader Cees, jouw burgers hebben vrees". Tegelijkertijd vond er een tegendemonstratie plaats van Urkers die Israëlische vlaggen droegen.

Lees ook: Tanger: Joodse vastgoedeigenaar beschuldigt van uitzetting honderden gezinnen

De gemeente Urk meldde dat beide demonstraties vreedzaam zijn verlopen. De situatie rond het Marokkaans-Nederlandse gezin en de reactie van de gemeenschap en autoriteiten heeft de aandacht getrokken en tot zorgen geleid over de veiligheid en inclusie binnen de gemeenschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team