18 april 2025 - 17:00 - Marokko
Marokko bouwt gestaag aan een geavanceerd luchtverdedigingsschild, waarbij het koninkrijk gebruikmaakt van technologie uit diverse landen zoals China, Frankrijk, Israël en de Verenigde Staten. Deze strategie, ontwikkeld over meer dan tien jaar, rust op een gelaagde architectuur en heeft tot doel het koninkrijk te voorzien van de nodige capaciteiten om te reageren op dreigingen in de regio en het eigen luchtruim te beschermen.
Centraal in dit defensieve netwerk staan recent aangekochte of beoogde systemen. Zo werd volgens berichtgeving van Jeune Afrique in 2022 een overeenkomst gesloten met Israël voor de levering van het Barak MX-systeem, een deal ter waarde van naar schatting 500 miljoen dollar. Dit systeem kan diverse doelen onderscheppen, inclusief ballistische raketten, tot op een afstand van 150 kilometer en zou zijn effectiviteit al bewezen hebben. Marokko heeft ook de ambitie om het Amerikaanse Patriot PAC-3 MSE-systeem aan te schaffen, ontworpen tegen ballistische raketten en kruisraketten, en staat op de lijst van potentiële klanten die door de Verenigde Staten zijn geïdentificeerd.
Lees ook: Defensie: Marokko’s stille opkomst naar de macht
Deze geavanceerde wapens vormen een aanvulling op een reeds bestaand arsenaal. Al in 2017 schafte Marokko het Chinese Sky Dragon 50-systeem aan voor 230 miljoen euro, gevolgd door het eveneens Chinese langeafstandssysteem FD-2000B in 2021. Het Franse VL Mica-systeem (192 miljoen euro) werd in 2022 geleverd. Er wordt ook gekeken naar andere opties zoals het Israëlische Spyder-systeem of de Iron Dome, waarbij de hoge kosten van laatstgenoemde een rol spelen. Potentiële samenwerkingen op het gebied van kunstmatige intelligentie met Lockheed Martin worden eveneens genoemd. De totale kosten van deze aankopen worden geschat op een bedrag tussen de 1,11 en 1,16 miljard euro.
Het doel van deze capaciteitsversterking is om Marokko in staat te stellen diverse luchtdreigingen zoals raketten, drones en vliegtuigen te detecteren, volgen en neutraliseren. Dit gebeurt via een netwerk van radars, commandoposten en lanceerbatterijen. De aanpak beoogt zowel de beveiliging van het luchtruim als het creëren van een vorm van militaire afschrikking in een regio die als instabiel wordt beschouwd. Toegang tot dergelijke technologieën wordt als essentieel gezien, ondanks de hoge kosten en complexiteit.
Lees ook: VS levert F-16’s en Patriot-systemen aan Marokko
Deze Marokkaanse defensie-uitbreiding vindt plaats tegen de achtergrond van de militaire capaciteiten van buurland Algerije, dat beschikt over Russische systemen zoals de S-300PMU2, Tor-M1/M2, Buk-M2 en Pantsir-S1. De luchtmachten van beide landen, met name de Marokkaanse F-16’s en de Algerijnse Su-30’s, zouden over vergelijkbare capaciteiten beschikken.
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Racisme in België live op televisie onthuld
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Douanier in joggingbroek! Marokko kijkt verbaasd
Nador maakt van Kariat Arekmane vakantieparadijs
Cannabisthee? Marokko lanceert commercialisering