Zoeken

Aziz Akhannouch beschuldigd van belangenconflict

2 januari 2024 - 18:00 - Economie

©

Marokkaanse premier Aziz Akhannouch wordt geconfronteerd met beschuldigingen van belangenverstrengeling. Deze aantijgingen draaien om een Spaanse lening voor het project om een ontziltingsfabriek voor zeewater in Casablanca te bouwen, een project dat is toegekend aan drie bedrijven, waaronder Afriquia Gaz, een dochteronderneming van de Akwa Group, waarvan 67% in handen is van de familie van Aziz Akhannouch.

Parlementslid Abdellah Bouanou van de PJD-partij heeft een duidelijk belangenconflict aangeklaagd in de toekenning van het ontziltingscontract. Volgens hem had de Marokkaanse premier zich uit ethisch oogpunt moeten terugtrekken uit sectoren die hij zelf superviseert. Bouanou heeft ook aangegeven dat zijn partij de Nationale Autoriteit voor Integriteit, Preventie en Bestrijding van Corruptie (INPPLC) heeft verzocht een onderzoek in te stellen naar deze kwestie.

Lees ook: Marokkaanse miljardair Salwa Akhannouch onder vuur

Parlementslid Mohamed Chaouki van de RNI en voorzitter van de commissie van financiën van de Kamer van Afgevaardigden, verdedigde de premier in een interview met TelQuel. Hij ontkende alle beschuldigingen van belangenverstrengeling en benadrukte dat Afriquia Gaz een beursgenoteerd, transparant bedrijf is, gecontroleerd door de Marokkaanse Autoriteit van de Kapitaalmarkt (AMMC), en deel uitmaakt van een internationaal consortium dat de aanbesteding van de Marokkaanse regering heeft gewonnen door het laagste tarief voor drinkwaterproductie, 4,40 dirham per kubieke meter, aan te bieden. Hij benadrukte dat het project van openbaar belang is omdat het zal voorzien in de waterbehoeften van de bevolking van Casablanca.

Lees ook: Crisis treft ook miljardairs, Aziz Akhannouch verloor 200 miljoen dollar in 7 maanden

Volgens een verklaring van de Spaanse ministerraad, die op 27 december een lening van 250 miljoen euro goedkeurde, zal de ontziltingsfabriek, die de grootste in Noord-Afrika zal zijn, drinkwater leveren aan meer dan zes miljoen inwoners van de regio Casablanca-Settat. Deze Spaanse lening maakt deel uit van het "Horizon Africa" strategie van Madrid, dat tot doel heeft de ontwikkeling van het Afrikaanse continent te bevorderen en de aanwezigheid van Spaanse bedrijven in de regio te versterken. Het zal worden gebruikt om de bouw, het onderhoud en de exploitatie van de fabriek gedurende 25 jaar te dekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team