Zoeken

Marokkaanse miljardair Salwa Akhannouch onder vuur

24 augustus 2023 - 10:30 - Marokko

©

Salwa Idrissi Akhannouch, de echtgenote van de huidige Marokkaanse premier Aziz Akhannouch, staat in de top 7 van miljardairs in de Afrikaanse detailhandel. Deze erkenning heeft ontevredenheid opgewekt bij een deel van de Marokkanen, die haar beschuldigen van misbruik van de Marokkaanse wetgeving om haar winsten te maximaliseren.

Salwa Akhannouch wordt door Forbes genoemd als een van de 100 machtigste zakenvrouwen in de MENA-regio in 2023. Haar prominente positie is te danken aan haar aanzienlijke invloed op de Afrikaanse detailhandelssector en haar bijdrage aan de groei van deze industrie.

Lees ook: Salwa Akhannouch in Arabische top 10 Forbes

Ze is de oprichtster van de groep Aksal, dat meer dan 1000 werknemers telt en de exclusieve franchisenemer is van 45 topmerken in Marokko, zoals Emporio Armani en Gucci. In 2011 opende Salwa Akhannouch de Morocco Mall, een gigantische winkelcentrum van 10 hectare, dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de Marokkaanse reputatie in de detailhandel en de toeristische inkomsten.

Na de publicatie van Billionaires Africa’s ranking uitten veel Marokkanen hun ongenoegen. Ze beschuldigen Salwa Akhannouch ervan voordeel te halen uit de Marokkaanse wetgeving. Deze kritiek is mede het gevolg van een beslissing van de regering in 2022 om nieuwe importrechten in te stellen op online aankopen vanuit het buitenland.

Lees ook: Vijf meest invloedrijke Marokkaanse vrouwen volgens Forbes

Volgens een mededeling van de Marokkaanse douane moeten vanaf 1 juli 2022 alle aankopen via internationale e-commerce platforms, ongeacht hun waarde, invoerrechten en andere belastingen betalen, waaronder BTW. De eerdere vrijstelling van 1250 dirham werd afgeschaft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team