Zoeken

Assalamu Alaykoum: Amerikaanse rap doorbreekt grenzen en viert Islam

27 augustus 2023 - 21:00 - Cultuur

©

In de Verenigde Staten strijden rappers al jaren tegen stereotypen die moslims afschilderen als terroristen en een gevaar. In hun liedjes benadrukken ze voortdurend de band tussen Islam en vrede.

Dankzij hip-hop kennen veel Amerikanen de traditionele islamitische begroeting "al-salamu alaykum", wat betekent "Vrede zij met u". In haar baanbrekende boek "Muslim Cool" legt kunstenares en activiste Souad Abdul Khabeer uit hoe de Islam een van de bronnen van hip-hop is geweest. Veel rappers bespreken de principes van de Islam en andere religies in hun liedjes.

Lees ook: Moslims slachtoffer islamofobe discriminatie in VS

Rick Ross bijvoorbeeld, die zichzelf niet identificeert als moslim, gebruikte de groet "al-salamu alaykum" in het refrein van zijn lied "By Any Means", verwijzend naar een beroemde toespraak van Malcolm X. Andere hiphopartiesten behandelen in hun nummers ook onderwerpen zoals het consumeren van "varkensvlees", verboden voor moslims en tevens een negatieve bijnaam voor politieagenten. Deze laatste uitdrukking wordt veel vaker gebruikt door niet-moslimartiesten, meldt The Conversation.

Moslimrappers gebruiken de groet "al-salamu alaykum" op een directere manier. In het nummer "Glamour and Glitz" uit 1995 gebruikte A Tribe Called Quest deze groet, benadrukkend dat het de groet van vrede en harmonie is tussen alle creaties van God. De Marokkaanse rapper French Montana, die naar de Bronx emigreerde, bracht in 2019 ook een nummer uit getiteld "Salam Alaykum".

Lees ook: Joe Biden viert Eid ul-Fitr en belooft strenge strijd tegen islamofobie

Hoewel moslims voorstanders zijn van vrede, zijn ze vaak het slachtoffer van discriminatie en vooroordelen omdat ze vaak worden gezien als terroristen of criminelen en drugsdealers. Fatima El-Tayeb, expert op het gebied van ras en gender, legt uit hoe hip-hop, gecreëerd door Afro-Amerikanen, een van de belangrijkste middelen is geworden voor minderheden wereldwijd om hun strijd en successen uit te drukken. Met de "al-salamu alaykum" groet hebben rappers bijgedragen aan de acceptatie van de Islam in de wereld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team