Zoeken

Benny B: "Ik was de eerste miljonair van de Franse rap"

13 augustus 2023 - 17:00 - Cultuur

©

Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van hip-hop, gevierd op 11 augustus in de Verenigde Staten, analyseert rapper Benny B, pionier in België van dit muziekgenre dat zijn oorsprong vindt in 1973 in de Bronx van New York, de evolutie ervan en de invloeden op de stedelijke muziek in de wereld.

"Ik zal me altijd mijn eerste interviews herinneren waarin journalisten dachten dat het een modeverschijnsel was, en ik antwoordde dat het eerder het begin was van een nieuwe muziekstijl die alles zou breken zoals rock destijds. En mijn voorspellingen waren juist, aangezien we vandaag de 50 jaar ervan vieren in de Verenigde Staten", vertelt Benny B aan La Libre. In Europa viert de hip-hop zijn 40-jarige bestaan. Abdel Hamid Gharbaoui, zoals Benny B echt heet, is van mening dat hip-hop "voor een hele generatie de klik" was die leidde tot de ontwikkeling van rapmuziek.

Lees ook: French Montana weigert 20 miljoen dollar

"De hip-hop cultuur bracht oorspronkelijk vijf disciplines samen: breakdance, graffiti, deejaying, beatbox en rap. Vandaag zijn ze gescheiden en geïsoleerd. Elk heeft zijn eigen battles. Er is tegenwoordig niet echt een begrip van hip-hop, eerder afzonderlijke disciplines. De jongeren van vandaag zijn meer rappers dan kinderen van de hip-hop", legt hij uit. Benny B claimt in de geschiedenis van de Franstalige hip-hop "de eerste miljonair van de Franse rap" te zijn geweest. "Het is gek! Aangezien ik de eerste was die op de grote zenders kwam en in Frankrijk werd gecommercialiseerd, was ik natuurlijk de eerste die miljoenen in de industrie heeft verdiend."

De Belgische rapper van Marokkaanse afkomst is echter niet rijk. "Ik heb nu niets meer! (glimlach) Ik heb het goed uitgegeven. Geen spijt, ik ben rijk aan ervaring, volwassenheid en werk vandaag. Ik blijf als een gek werken en ik mis niets. Sinds 2018 met de Stars 80 en Born in 90’s tours, en nu solo, ben ik overal en altijd aan het toeren. Mijn hip-hop idolen uit de jaren 80 hebben Benny B gevormd, de rapper die ik ben geworden. Mijn rap is anders dan die die in de jaren 90 opkwam", legt hij uit.

Lees ook: Album Belgisch-Marokkaanse rapper Hamza al goud

Van dansen aan het begin heeft de hip-hop verschillende evoluties doorgemaakt, merkt Benny B op. "Ik kom uit de dansende hip-hop. Wat was het oorspronkelijk? Een DJ met twee draaitafels die een sample van de ene naar de andere draaitafel kon spelen. En deze muziek was bedoeld om de breakers te laten dansen. Daarna kwam de meer betrokken rap met groepen zoals Public Enemy. Vandaag zitten we in een mix tussen betrokken rap en artiesten zoals Gims of Soprano, die meer in de pop en dansende/zingende rap zitten", legt de rapper uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team