28 februari 2022 - 15:40 - Marokko
De Belgisch-Marokkaan Ashraf Sekkaki, die in 2011 tot 12 jaar cel werd veroordeeld omdat hij ontsnapte uit een gevangenis in Brugge, zit zijn straf nog steeds uit in de buurt van Rabat. Tijdens een telefonisch interview vanuit de gevangenis met Het Laatste Nieuws sprak hij over verschillende zaken met betrekking tot zijn leven in de gevangenis, naast de beschuldigingen die tegen hem werden ingebracht voor drugshandel, wapenbezit enz.
Ashraf Sekkaki geldt als een van de allergevaarlijkste misdadigers ter wereld. Hij is betrokken geweest bij talrijke overvallen en ontvoeringen en is verschillende malen uit de gevangenis ontsnapt. Een gevangenisstraf van twaalf jaar zal hem niet veranderen, aldus sommige deskundigen. Zij menen dat hij nog steeds geestelijk instabiel is en niets heeft verloren van de excessen waarvoor hij achter de tralies belandde. De stem van de gevangene werd geïdentificeerd bij telefoontaps in het kader van een onderzoek naar onder meer drugshandel, meldt 7sur7.
Lees ook: Ashraf Sekkaki probeerde uit Marokkaanse gevangenis te ontsnappen
Volgens speurders leidde Sekkaki zelfs een heus tijdelijk misdaadkantoor vanuit zijn cel in Marokko. Het ging over wapens, gestolen horloges en luxe auto’s. De verdachte ontkent echter al deze beschuldigingen en is van mening dat de Belgische justitie, met de hulp van Marokko, voorwendsels zoekt om hem vast te houden. "Wat de Belgen hier over mij schrijven is evangelie", klaagt de gevangene, die ook zegt te vrezen voor een schijnproces. "Het is alsof de Marokkanen mijn gesprekken afluisteren," zegt hij ironisch.
Omdat hij zelf geïsoleerd is van iedereen in de gevangenis, gelooft hij dat hij niet kan klagen over zijn situatie. "Fysiek zit ik in de gevangenis, maar ik besef dat veel mensen minder geluk hebben dan ik. Ik probeer het te bekijken vanuit het perspectief dat het beter kan, maar het kan ook slechter", zei hij. Na verschillende malen te zijn geschrapt van de lijst van gevangenen die in aanmerking komen voor een koninklijk gratieverzoek, acht hij het in het licht van de nieuwe aantijgingen beter af te zien van het idee van vervroegde vrijlating. Hij kijkt wel uit naar zijn vrijlating uit de gevangenis om een kans te krijgen op een normaal leven. "Ik heb een hevige en diepgewortelde hekel aan het Belgische rechtssysteem. Ze willen me hier levend begraven".
Lees ook: Ashraf Sekkaki veroordeeld tot 12 jaar gevangenis
Hij is overtuigd dat Marokko en België samenspannen om hem voor onbepaalde tijd in de gevangenis te houden. Daartoe is een oud dossier uit de kast gehaald. Het heeft betrekking op onderzoeken naar drugshandel die de Malinese justitie sinds 2014 uitvoert. Volgens het eerste verslag wordt de familie Sekkaki - Ashraf is een van de negen kinderen - ervan beschuldigd een netwerk voor drugshandel te runnen. De leider zou Ashraf Sekkaki zijn, hoewel hij al vijf jaar in Marokko in de gevangenis zit. "Het doel van de operatie zou zijn om het geld van Sekkaki’s misdaden vrij te maken", stellen de onderzoekers. Volgens hen communiceert de bende vooral via Messenger en WhatsApp en verandert regelmatig van telefoonnummer. "Ik heb altijd gezegd dat ik hier niets mee te maken heb", verdedigt Sekkaki zich.
Hij voegt daaraan toe: "België speelt vaak de grote boeman als het gaat om mensenrechten en het bestrijden van onrecht. Door een dossier te sturen terwijl ze maar al te goed weten dat er hier in Marokko mensen worden gemarteld en ik geen manier heb om me te verdedigen".
Lees ook: Ashraf Sekkaki veroordeeld voor zijn ontsnapping uit Oujda
Terwijl hij wacht op de beslissing over zijn lot, probeert Ashraf Sekkaki de tijd te doden. "Ik doe aan sport in mijn cel, want omdat ik in eenzame opsluiting zit, mag ik niet naar de sportzaal van de gevangenis. Sport is mijn natuurlijke antidepressivum. Ik voel me niet altijd goed. Ik probeer veel te lezen en te leren. Ik heb tijdschriften, boeken en Belgische kranten die mijn familie me opstuurt, het is beter dan niets."
Sekkaki wordt ervan beschuldigd bezeten te zijn van ontsnappingen en beschreven als een man die de vrijheid liefheeft. Nadat de publicatie van dit interview, werd Ashraf Sekkaki beschuldigd van connecties met Ridouan Taghi, die verdacht wordt van een reeks liquidaties en moorden in Nederland.
Succes Saad Lamjarred "zorgt voor angst" in Egypte
Levensgevaarlijke brug in Nador
Marokkaanse cultfrisdrank ’La Cigogne’ maakt comeback
Bouw voetgangersbruggen over Bouregreg rivier
Advocaat vlucht naar buitenland na diefstal Rolex in Marokko
Boer gearresteerd na dood imam en broers in put bij Taounate
Levensgevaarlijke brug in Nador
Marokkaanse cultfrisdrank ’La Cigogne’ maakt comeback
Bouw voetgangersbruggen over Bouregreg rivier
Advocaat vlucht naar buitenland na diefstal Rolex in Marokko
Boer gearresteerd na dood imam en broers in put bij Taounate
Oualidia, oesterparadijs aan de Marokkaanse kust
Man overlijdt tijdens gebed in moskee in Tanger
Massale voedselvergiftiging in studentenhuis Chichaoua